PLASTIČNI OCEAN Šokantan film o stvarnosti planeta

VODICE – U ovom avanturističkom dokumentarcu, redatelj Craig Leeso udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na radna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom.

Film ‘Plastični ocean’ pomogao je i doprinio globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore.

Craig Lesson nagrađivani je novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik. Osnivač je Leeson Media International i Ocean Vista Films, a uz to predsjedava Shot Hong Kong Film Festivalom. Također je i azijski dopisnik za Seven Network te međunarodni dopisnik za globalnu mrežu Al Jazeera English. Svoju je dokumentarističku filmsku karijeru započeo na National Geographic Channel.

Redatelj: Craig Leeson
Scenarist: Craig Leeson, Mindy Elliott
Glazba: Miriam Cutler
Glumci: David Attenborough, Sylvia Earle, Craig Leeson
Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, SAD
Godina: 2016.
Trajanje: 102′

Projekcija u Vodicama kojoj prethodi čišćenje podmorja

Projekcija dokumentarnog filma “Plastični ocean” predviđa se za petak, 26.10.2018. u 18:30 h u Gradskoj knjižnici u Vodicama.

Organizatori projekcije su Ana Elizabeta Robb – predstavnica udruge „La revolution albatros“ (Francuska) i Ronilački centar „Vodice Dive“ vlasnika Stipe Birina.

Moderatorica ovog događanja je dr.sc. Ljiljana Zmijanović, a uvodnu riječ će održati Ana Elizabeta Robb, predstavnica „La revolution albatros“, i Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica popularne tv-emisije „Vrtlarica“.

U tjednu prije prikazivanja filma održava se ronilačko čišćenje podmorja u suradnji s Ronilačkim centrom „Vodice Dive“ vlasnika Stipe Birina, a nastavit će se u tjednu nakon prikazivanja filma (ovisno o vremenskim uvjetima). Ronilačko čišćenje je započelo na lokaciji otoka Tijat u uvali Vlahov (kolokvijalno zvana Vala od smeča), a završetak akcije planira se na otočiću Baljenac (ili Bavljenac) kod otoka Kaprija, sve poznatiji po svojim suhozidima.

Besplatno prikazivanje filma omogućila je Ana Elizabeta Robb (vlasnica važeće licence), a cjelokupan doprinos svih sudionika je ‘pro bono publico’.

Dr.sc.Ljiljana Zmijanović