Plastična noćna mora na Hvaru

JELSA – Izložbom Plastična (noćna mora) koja je postavljena uz šetnicu Hotela Jadran u Jelsi na otoku Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, službeno je počela nacionalna kampanja Zajedno bez plastike, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands.

Izložba je dvojezična, a sastoji se od panoa koji prikazuju kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek. Izložba je samo jedna u nizu aktivnosti predviđenih u kampanji „Zajedno bez plastike“, čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja.

Foto: Udruga Sunce

U sklopu nacionalne kampanje za smanjenje plastike izabran je i pobjednik natječaja za idejno rješenje proizvoda koji ne zagađuje okoliš. Radi se o proizvodu zero refill starter set „Slobodo“, jedne hrvatske tvrtke, koji se sastoji od 100% prirodnog vodotopivog praškastog refill gela za pranje ruku, kose i tijela s
autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom,
koji se može puniti.

Ideja  je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“.

Inače, kampanju Zajedno bez plastike provodi udruga Sunce iz Splita, a financirana je sredstvima Beyond Plastic Med.

K.B.