Planira se uspostava brodske linije Pula-Štinjan-Brijuni-Pula

PULA – U pulskoj gradskoj upravi jučer je održan radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem se razgovaralo o sufinanciranju električnih plovila, sanaciji odlagališta, centru za gospodarenje otpadom Kaštijun te projektima za koje su osigurana sredstva iz EU fondova.

Prema riječima direktora Fonda Siniše Kukića, u ovoj je godini kroz EU fondove osigurano čak 877 milijuna kuna za 23 javna poziva, a riječ je, kažu, o najvećem iznosu koji je ikada izašao iz Fonda. Dio europskog novca želi i Pula.

– Naša intencija je da Pula bude „zeleni“ grad i u tom kontekstu razgovarali smo o temama koje su vezane uz okoliš. Nadalje, Grad Pula ide s inicijativom lokalne brodske linije koja će povezivati električnim brodom Pulu, Štinjan i otočje Brijuni. Razvijamo i prostor zelene industrije u kontekstu izgradnje sortirnice kada ćemo moći razgovarati o cirkularnoj ekonomiji – istaknuo je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Na sastanku se razgovaralo i o projektima koji su već u fazi realizacije na području Pule, poput selektivnog prikupljanja otpada i solarizacije krovova za koje je već izrađena dokumentacija. Iz gradskog komunalnog poduzeća Pula Herculanee najavili su da je u planu izrada dokumentacije i za reciklažno dvorište, sortirnicu te kompostanu.

J.K.