Pitanje ambulante na Koločepu upućeno ministru Berošu, evo što je odgovorio

KOLOČEP/DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ujedno zastupnik u Hrvatskom saboru, na Aktualnom satu je postavio pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu vezano za uvrštavanje ambulante na otoku Koločepu u mrežu HZZO-a. Ovom je prilikom gradonačelnik Franković istaknuo kako Grad Dubrovnik pokriva troškove liječničkog tima na otoku te da je spreman to raditi i ubuduće.

– Činjenica je da na Koločepu postoji ambulanta koju financira Grad Dubrovnik, ali je problem što stanovnici ne mogu tu dobiti uputnicu jer spomenuta ambulanta nije u mreži HZZO-a, već uputnice izdaje liječnik na susjednom otoku Lopudu – pojasnio je Mato Franković problematiku vezanu za ovu ambulantu.

Naglasio je i kako je Grad i nadalje spreman financirati njezin rad, ali i rad drugih turističkih ambulanti na svom području.

– Mi imamo dva takva slučaja, jedan je otok Koločep drugi je ambulanta u povijesnoj jezgri Grada. Obje su turističke ambulante i obje financira Grad Dubrovnik. Samo nam treba da ih HZZO uključi u svoju mrežu, bez obveze financiranja od strane HZZO-a – kazao je Franković.

Ministra je upitao: hoće li Ministarstvo prihvatiti prijedlog koji je već upućen od strane Dubrovačko-neretvanske županije i uvrstiti Koločep u mrežu HZZO-a?

Ministar Vili Beroš, odgovarajući na pitanje, kazao je kako će se zahtjev analizirati s obzirom da je izrada mreže u tijeku i izrazio nadu da će se ovaj problem riješiti, posebno uzimajući u obzir da u ljetnim mjesecima višestruko raste broj ljudi koji borave na otoku te nepovoljne vremenske uvjete u zimskim mjesecima koji, u tom slučaju, onemogućavaju  dostupnost primarne zdravstvene zaštite.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Reakcija iz Grada Dubrovnika: “Ova gradska uprava napravila je za Kalamotu više nego niz prethodnih uprava zajedno”
ŽELE IMATI LIJEČNIKA Otočani Elafita ne prihvaćaju odluku o ukidanju ambulante
Grad Dubrovnik financira ambulantu na Koločepu, te punkt hitne medicine na Elafitima