Piratstvo i pljačke brodova na najnižoj razini u posljednjih 30 godina

Međunarodni pomorski ured (IMB) objavio je novo izvješće prema kojem je broj piratskih napada i pljački brodova u ovoj godini na najnižoj razini u posljednjih 30 godina.

Izvješće pokazuje da je u prvih šest mjeseci ove godine bilo ukupno 58 incidenata, pri čemu je tek jedno plovilo oteto. Navode i kako je ukupan broj incidenata smanjen za 15 posto u odnosu na isti period lani.

Foto: IMB

– Ovo nije dobra vijest samo za pomorce i brodsku industriju, već i za trgovinu koja promiče gospodarski rast. No i dalje bismo trebali ostati na oprezu, osobito brodarske kompanije koje plove najrizičnijim područjima. To je ujedno i poticaj vladama i drugim odgovornim tijelima u državama gdje je naglašeno piratstvo, da pojačaju svoje patrole i sigurnost plovidbenih putova – rekao je Michael Howlett, direktor IMB-a.

No nije cijela statistika pozitivna. Iako je zabilježen manji broj napada, u čak 96 posto slučajeva, odnosno na 55 brodova došlo je do upada pirata, a oteta su čak 23 člana posade.

Foto: IMB

Žarišta piratskih napada uglavnom su ista – Gvinejski zaljev i Singapurski tjesnac, a sve češće stižu dojave o napadima i na sidrištu u Callaou, Peru, gdje je bilo više od 5 oružanih piratskih napada u kojima su za taoce uzeta 4 pomorca.

Četvrtina svih incidenata prijavljenih na globalnoj razini u ovoj godini dogodila se u Singapurskom tjesnacu, području koje je ReCAPP istaknuo kao kritičnu točku za brodove koji plove tim pomorskim pravcem. Pirati su uglavnom upadali na brodove u potrazi za rezervnim dijelovima ili drugim materijalom koji mogu ukrasti, no većinom je ostalo samo na tome.

U svom izvješću, IMB ističe kako se 74 posto slučajeva otmice pomoraca dogodilo u Gvinejskom zaljevu pa su još jednom pozvali obalne agencije i neovisne međunarodne mornarice da nastave s naporima kako bi trajno suzbili piratstvo.

IMB u svom polugodišnjem izvješću ističe da je oprez potreban i u područjima nakon prestanka piratstva. Upozorili su tako da prijetnja od piratstva još uvijek postoji u vodama južnog Crvenog mora i Adenskog zaljeva, što uključuje jemensku i somalijsku obalu, unatoč tome što tamo u ovoj godini nije bilo prijavljenih incidenata.

K.B.