Piratstvo i pljačka na najnižoj razini u posljednjih 30 godina

Posljednje izvješće Međunarodnog pomorskog ureda (IMB) pokazuje kako su piratstvo i oružane pljačke brodova u prvih 9 mjeseci ove godine na najnižoj razini u posljednjih 30 godina.

IMB je organizacija poznata kao kontakt adresa za prijavljivanje pomorskog piratstva i oružanih pljački, a koja upozorava da unatoč ovim podacima treba obratiti pozornost na područja povećane opasnosti. Najveći broj napada na brodove bilježi Gvinejski zaljev, gdje je u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježeno 28 slučajeva piratstva i oružanih pljački brodova, dok je u 2020. godini na tom području zabilježeno čak 46 slučajeva, piše The Maritime Executive.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nigerija je u ovoj godini prijavila tek 4 takva slučaja, dok ih je u prošloj godini zabilježeno 17, a 2018. čak 41 napad.

Pada i broj otmica na tom području – u ovoj godini bilježe jednu otmicu pomorca, dok ih je prošle godine bilo više od 30. Svi ovogodišnji incidenti dogodili su se u lukama, za razliku od prijašnjih godina kada su se napadi i pljačke događale oko 100 nautičkih milja od kopna. IMB ipak upozorava kako je nužno povećati sigurnost pomoraca, a najveći dio posla je na obalnim državama koje bi trebale udvostručiti koordinaciju svojih sigurnosnih službi kako bi se ovakvi incidenti sveli na minimum.

IMB bilježi i značajno smanjenje incidenata u indonezijskim vodama. Podaci govore kako je u ovoj godini prijavljeno samo šest incidenata niske razine, za razliku od prošle godine kada su u prvih 9 mjeseci zabilježena 23 incidenta.

– Ovo je najniži prijavljeni broj piratstva i oružanih pljački brodova na ovom području još od 1993. godine – stoji u izvješću IMB-a, koje pohvaljuje rad indonezijske pomorske policije.

Raste broj incidenata oko Singapura i Perua

Zabrinjava, međutim, podatak o nesigurnosti pomorskih prolaza u vodama Perua te u Singapurskom tjesnacu, gdje se bilježi najveći broj oružanih pljački brodova u posljednjih 30 godina. Ove godine već ih je bilo 20, za razliku od 2020. kada je prijavljeno 15 takvih incidenata, a u 2019. bilježe jedan slučaj. Iako je riječ o napadima manjeg intenziteta, u četiri slučaja posada broda bila je napadnuta, ugrožena ili ozlijeđena.

Sidrište Callao u Peruu još je jedna lokacija koja ove godine bilježi povećanje piratske aktivnosti – dosad već 15 incidenata, što je najveći broj od 1991. godine.

Iako je većinom riječ o manje opasnim napadima, IMB upozorava da tamošnji napadači imaju kapacitete za puno veće incidente.

Globalno brojke su pozitivne

Globalno gledajući broj otmica, piratstva i oružanih pljački brodova pao je u odnosu na prošlu godinu – u prvih 9 mjeseci ove godine bilježe ukupno 97 slučaja, dok ih je u prošloj godini u istom razdoblju bilo 132. U prvih devet mjeseci ove godine bilježi se tek jedna otmica plovila.

Iako je većina prijavljenih incidenata bila na najnižoj razini, nasilje nad pomorcima ne jenjava. Prema posljednjim statističkim podacima IMB-a, ove je godine oteta ukupna 51 posada, osam pomoraca uzeto je za taoce, troje ih je ozlijeđeno, nažalost, jedan pomorac je i ubijen.

Najčešće mete su i dalje brodovi za prijevoz rasutog tereta, no ne zaostaju niti tankeri i kontejnerski brodovi.

J.K.