PIRAMIDE NA DUGOM OTOKU Gradi ih umjetnik u masliniku svoje majke

SALI – Na Dugom otoku svega ima pa čak i piramida. Jedna je otkrivena, odnosno otvorena u kolovozu 2019. godine, a druga, malo manja, bit će ovog ljeta dok je treća u temeljima.

Piramide u maslinama, umjesto onih u pustinji – ideja su i izvedba umjetnika iz Sali, Vedrana Petešića. Javnosti poznatog po skupljanju brodova u boci, našao je originalnih način predstavljanja svojih ruku djelo. Na otvaranju Velike piramide Sali bilo je, kaže, 300 “svita”.  Tu turističku atrakciju Petešić je podigao u maslinama svoje metere, piše 057.info.

Foto: Davor Kovačić / Facebook

– Sistem piramida me oduvijek fascinirao. Osobito njihova tajanstvenost i simbolika, kazat će Petešić, inače dugootočki građevinar. Pa nije neumjesno usporediti staklenu piramidu na trgu ispred Louvre-a s njegovom drvenom konstrukcijom u Salima.

U njoj je Vedran Petešić postavio 400 svojih izložaka kao kustos izložbe na koju je ulaz slobodan. Izložba u piramidi pokazala se kao siguran prostor. Ovih godina nisam primijetio da je išta nedostajalo od predmeta u drvetu koje je sam izradio. To je moj hobi, ističe Petešić.

Kao i skupljanje boca s porukama iz more čime se bavi već 13 godina. Do sada je prikupio 149 boca s porukama iz dugootočkih vala. I one su izložene u piramidi koju je izgradio Vedran Petešić, saljski samouki umjetnik.

I.B.