Pilot projekt transplantacije posidonije u Jadranu dobro napreduje

SPLIT – Na Kornatima je u tijeku projekt obnove livada posidonije, endemske biljne vrste koja je pod velikim pritiskom nautičkog turizma. Baš zato se provodi međunarodni projekt Interreg Italy-Croatia SASPAS, kroz koji se, između ostalog, senzibilizira ciljana javnost na potrebe postavljanja ekoloških sidrenih sustava.

Projekt je startao u jesen 2019. godine, kada je prvi puta u Nacionalnom parku Kornati u uvali Kravljačica, presađena livada posidonije. Transplantanti, njih 720, uzeti su sa zdrave livade u uvali Baluni i pričvršćeni na nosače od kukuruznog škroba, koji pridržavaju rizome, dok biljka pušta korijenje i učvršćuje se u morsko dno. Riječ je o potpuno biorazgradivom i ekološki neškodljivom patentu koji su osmislili biolozi sa Sicilije, podsjećaju iz Udruge Sunce.

Foto: Udruga Sunce

U srpnju prošle godine na području Kornata postavljeni su ekološki prihvatljivi sustavi za sidrenje, a nekoliko mjeseci nakon toga u četiri uvale unutar NP Kornati ponovljen je postupak transplantacije posidonije.

Kako bi sačuvali nove nasade ove biljke, koju još nazivaju plućima mora, prošle je godine pokrenuta i kampanja Postani čuvar posidonije”, s ciljem osvještavanja javnosti, posebice nautičara, o važnosti zaštite i očuvanja morskih cvjetnica, s posebnim naglaskom na posidoniju.

Koliko je posidonija bitna za morski ekosustav govori i podatak da jedan četvorni metar nasada proizvodi 14 litara kisika dnevno. Ona je izvor hrane i stanište za mnoge vrste koje među njenim listovima traže sklonište, mrijeste se i razmnožavaju. U livadama posidonije živi više od 400 biljnih i oko tisuću životinjskih vrsta.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspješno presađivanje posidonije u Nacionalnom parku Kornati – sidrenjem