Pijana posada umalo nasukala teretni brod na obalu

Ruski teretni brod Ruslana umalo se u subotu nasukao na obalu Poljske u Baltičkom moru, ali ne zbog tehničkog kvara već zbog pijane posade. Teretnjak je poslije usidren, a zasad se ne zna hoće li posada biti sankcionirana.

Brod za rasuti teret Ruslana plovio je iz Litve za Gdanjsk kada je u jednom trenutku naglo skrenuo s kursa i velikom brzinom krenuo prema otoku Sobieszewski blizu poljske obale. Unatoč paničnim signalima s obale i brojnim pozivima, posada Ruslane nije reagirala, piše poljski portal Morski.

Otprilike kilometar od obale i nekoliko stotina metara od plićine brod se opet naglo okreće i udaljava od obale. Poljska granična policija potom kreće za ruskim teretnjakom, upada među posadu i testira ih na alkohol. Ispalo je da je kapetan imao 1 promil alkohola u krvi, dok su njegovi pomoćnici imali oko 1,5 promila alkohola u krvi. Svi su ruski državljani.

Još se ne zna je li pripita posada ruskog teretnjaka spasila brod od nasukavanja zahvaljujući upozorenjima s obale ili su sami shvatili ozbiljnost situacije pa izbjegli nesreću u zadnji čas. U svakom slučaju, brod je nakon incidenta usidren u luci u Gdanjsku, a još nije poznato hoće li protiv posade biti pokrenut disciplinski ili kazneni postupak. Ruska strana zasad se nije oglasila o incidentu.

K.B.