Picula: Povećajmo sredstva za energetsku tranziciju otoka

BRUXELLES – Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Tonino Picula otvorio je jučer peti Forum za čistu energiju EU otoka, koji se zbog pandemije COVID-19 održava u online obliku do četvrtka, 29. listopada 2020.

Otvarajući Forum, ponovio je zahtjev Europskog parlamenta da se Fond za pravednu tranziciju poveća na 25 milijardi eura, a da jedan posto i tog fonda bude namijenjeno isključivo otočnim zajednicama.

Picula se u svojem govoru prisjetio dosadašnjeg rada Tajništva za otoke Europske komisije, osnovane na njegov i poticaj kolega iz Međuskupine. Piculinim je akcijskim planovima i amandmanima na europski proračun osigurano financiranje Tajništva s četiri milijuna eura, a u sljedećoj bi fazi, s novih dva milijuna eura budžeta, trebalo ući usredotočeno na širenje zajednice otoka koji kreću u energetsku tranziciju, uz podršku otocima da identificiraju i počnu pripremati projekte koji su financijski održivi. Nakon tehničke pomoći od strane Tajništva  i kreiranja vlastitih strategija prelaska na obnovljive izore energije, vrijeme je da otoci prepoznaju, osiguraju i provedu konkretne projekte energetske tranzicije.

Gledajući u neposrednu budućnost, razvoj dugoročnog okvira i ubrzanje energetske tranzicije svih europskih otoka je možda najvažniji dio aktivnosti Međuskupine Europskog parlamenta i Tajništva za otoke. U tom kontekstu, naglašava Picula, Parlament je zauzeo još ambiciozniji stav prema smanjenju emisija stakleničkih plinova do 2030., za čak 60 posto, a možda je i najvažniji dio parlamentarnih inicijativa taj da preporuke o smanjenju postanu obvezujuće za članice Unije.

– Želimo građanima EU i poduzećima dati pravnu sigurnost i izvjesnost koja je nužna kako bi uspješno planirali i proveli svoje energetske tranzicije – pojasnio je Tonino Picula.

U tom je smislu istaknuo i nedavno predstavljenu Strategiju renovacije kao ključnog preduvjeta za ispunjavanje energetskih ciljeva. Otoci se u tu priču uklapaju mogućnošću primjene pristupa susjedstva, gdje se digitalna i obnovljiva rješenja kombiniraju kako bi se stvorili četvrti s nultim emisijama. Obzirom na bogatstvo obnovljivih izvora dostupnih otocima, otočani bi tako efektivno postali i proizvođači koji energiju prodaju u sustav.

Povjerenica za energetiku Europske komisije Kadri Simson u svojem je pozdravnom govoru istaknula pak kako otoci imaju velik potencijal upravo u energetskoj obnovi zgrada i odabiru izvora obnovljive energije:

– Velik dio potencijala otoka ostao je neiskorišten. Otočkim je zajednicama potrebna ekspertna i tehnička pomoć da bi svoje planove energetske tranzicije pretvorile u stvarnost. Upravo za  time ide i naša inicijativa.

Otočanima su za uspješnu provedbu energetske tranzicije potrebna dva kraka financiranja: prvi je adekvatno financiranje projekata svih veličina, a drugi su odgovarajuća ulaganja istraživanja i inovacije koji će stvoriti rješenja koja su primjenjiva i drugdje i svima olakšati tranziciju.

Govoreći o prioritetima Tajništva u novom ciklusu naglasio je kako je nužno pomoći otocima da pronađu nove projekte koji su bankabilni, odnosno financijski održivi i isplativi.

Kroz dosadašnji rad Međuskupine i Tajništva, ocjenjuje Picula, pokazalo se kako je otoke teško ukalupiti i stvoriti za njih posebnu kategoriju, baš zbog njihovih različitosti. Umjesto toga, baš je njihova raznolikost njihova najveća snaga u stvaranju održivih rješenja.

– Njihovo iskustvo uostalom pokazuje kako od malo resursa stvoriti održivu egzistenciju. Za uspjeh energetske tranzicije, potrebna je tehnologija za iskorištavanje tih obnovljivih izvora – rekao je.

Na kraju je zaključio kako je nužno da pandemiju otoci iskoriste za održivi razvoj temeljen na zelenoj tranziciji, jer nam je kriza pokazala kako su naša društva i ekonomije ranjivi.

I.B.