PGŽ u pomorsko dobro investirala 15 milijuna kuna – Stanje u Mrtvaškoj nazvali podrivanjem pravne države

RIJEKA – Na pomorskom dobru Primorsko-goranske županije u 2021. godini ostvaren je prihod u iznosu od 14,7 milijuna kuna, a 15 milijuna kuna je reinvestirano, izvijestio je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut dodavši kako je gotovo devet milijuna kuna usmjereno u poticanje rada Županijskih lučkih uprava, odnosno investicije u lučku gradnju, podgradnju i održavanje pomorskog dobra.

Braut je istaknuo kako se najveći dio prihoda odnosi na koncesije kojima je davatelj Vlada RH u iznosu od 5,5 milijuna kuna, potom PGŽ s 3,5 milijuna kuna te na sredstva od naknada koju za upotrebu pomorskog dobra plaćaju vlasnici brodica i jahti u iznosu od 4,6 milijuna kuna.

PGŽ je u prošloj godini izdala osam novih koncesija te je sa svibnjem 2022. godine na snazi ukupno njih 113. Utvrđeno je nešto manje od 400 kilometara ili 32,18 posto granica pomorskog dobra, a u postupku je dodatnih 184 kilometra ili 15 posto. Zanimljiva je činjenica kako se 50 posto od ukupnih utvrđenih granica pomorskog dobra u RH nalazi u PGŽ-u, istaknuo je zamjenik župana.

Predstavljen je i Izvještaj godišnjeg plana rada ustanove „Jadranski edukativno- istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora“ (ATRAC) za 2021. godinu. Ravnatelj te Ustanove Vedran Martinić rekao je da je, unatoč pandemiji, vidljivost ATRAC-a podignuta na svjetsku razinu. Pozvani su dva puta u misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu i Siriji radi saniranja onečišćenja, a nastavljena je suradnja sa svim jadranskim državama te su pokrenuta tri europska projekta. ATRAC je i jedna od četiri organizacije na Mediteranu koje imaju ugovor s UN-om, istaknuo je ravnatelj.

Ono o čemu se u sjedištu Primorsko-goranske županije nerado priča je situacija u uvali Mrtvaška, gdje bi se trebalo graditi novo pristanište, no radovi zapinju zbog nezadovoljnih mještana Ilovika koji radove blokiraju. Zamjenik župana Vojko Braut naglašava da županija i dalje daje veliku podršku tom projektu te je prozvao predstavnika mještana Ilovika da je indirektno priznao sudioništvo u „maskirnom“ upadu u zonu gradilišta tijekom kojeg je razbijena rampa na ulazu.

Osudio je svako nasilje i napade na ravnatelja ŽLU Mali Lošinj izrazivši nezadovoljstvo trenutnom situacijom u kojoj se radovi na 80 milijuna kuna vrijednom projektu ne mogu nastaviti legitimnim putem. Zaključio je da se ovdje više ne radi o građanskom aktivizmu već podrivanju pravne države te je pozvao državne institucije na djelovanje.

K.B.