Peto podvodno hodočašće do kipa sv. Eufemije

ROVINJ - Ovogodišnjem slavlju Dana grada Rovinja-Rovigno i njegove zaštitnice, sv. Eufemije, pridružio se već petu godinu i Klub podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno podvodnim hodočašćem na repliku kipa ove svetice.

Ispred rovinjskog Kluba okupilo se sedamdesetak ronilaca, najvećim brojem istarskih, a nekolicina njih došla je iz susjedne Slovenije.

- Podvodnim se hodočašćem obilježava Dan grada i iskazuje se poštovanje prema našoj sv. Eufemiji na jedan sasvim originalan način. Ova itekako hvalevrijedna inicijativa ujedno promovira naš grad s obzirom na veliki odaziv ne samo domaćih ronioca, nego i onih diljem Istre, ali i izvan države. Podrška Grada Rovinja-Rovigno ovoj inicijativi je velika, a smatram da će tako biti i u budućnosti. Zahvaljujem se Klubu podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno na organizaciji i trudu, te sam siguran kako će se ova tradicija još dugo nastaviti - izjavio je ovom prilikom dogradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, David Modrušan, koji je pratio i podržao ronioce ove nedjelje.

Nakon jutarnjeg briefinga krenulo se nautičku milju od sjedišta Kluba, gdje se smjestio Banjol, otočić impresivne flore i faune s čak tri podvodne spilje, na kojem je još 2017. godine, na oko 14 metara dubine, postavljen brončani kip rovinjske mučenice kojeg je izradio sugrađanin Andrija Milovan.

- Ovo je naš doprinos Gradu u povodu slavlja njegove zaštitnice, a time je istovremeno obogaćena turistička ponuda Rovinja. Naš se Klub brine i o održavanju kipa, pa tako na početku svake ronilačke sezone odlazimo na Banjol kako bismo ga počistili. Znamo kako repliku posjećuju brojni domaći i inozemni ronioci po tome što nikada nije u potpunosti obrasla algama - govori predsjednik Kluba i inicijator ove ideje, Davide Brattoni.

I ove su se godine za sigurnost svih sudionika pobrinuli rovinjski vatrogasci.

Nakon povratka u Klub uslijedilo je druženje uz organizirani ručak, podjelu majica, ali i roniocima korisnu lutriju.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Četvrto podmorsko hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije | | Morski HR
Povodom nadolazećeg blagdana svete Eufemije, ujedno dana grada Rovinja, 90 je ronilaca proteklog vikenda, vođeno rovinjskim Klubom podvodnih aktivnosti, pohodilo podmorsko hodočašće na