Petnaesti dani Otvorenih peljeških podruma privukli tisuće posjetitelja iz Hrvatske ali i okolice

Pelješac daje vrhunska vina, od plavca malog, na čelu s Dingačem. Valjalo bi ih kušati u nekim od tamošnjih podruma, konoba, zadruga. Po tradiciji su početkom prosinca otvorili svoja vrata. Četrdesetak vinara privuklo je na tisuće posjetitelja iz čitave Hrvatske i okolnih zemalja.

U svakoj pelješkoj vinariji dobra zabava i pjesma, vinoljupci moraju paziti samo na jedno.

- Bez čaše nigdje - našalio se Ivan Kuzman iz Neuma.

Petnaesti dani Otvorenih peljeških podruma privukli su tisuće posjetitelja, iz Hrvatske, ali i okolice.

- Odlučile smo obići apsolutno sve po programu kako treba. Od Putnikovića do Potomja, želimo neke vinarije koje su već poznate da ih ponovno obiđemo - rekla je Ivana Milišić iz Splita.

- Plan je uživati u vašim pelješkim vinima, u plavcu malom. Bijelo je za smijeh, a crno je za grijeh - istaknuo je Franjo Buljan iz Brotnja.

- Trenutno imamo 35 vinara, krenuli smo prije 14 godina, svega skupa sa 7 podruma. Danas je to već nešto drugačije i mislim da će dogodine doći iznos sigurno na 50 - rekao je Slobodan Rosić, organizator Dana otvorenih peljeških podruma.

Pelješki vinari tvrde - ni sami ne znamo koliko se vina popije.

- Znam da se pije satima i pije se savršeno. Puno je to, ali neka je - imamo mi za još puno toga - naglasio je vinar Mato Violić Matuško.

- Imamo puno veći broj posjetitelja jer su ljudi željni putovanja, željni su napokon da se nešto događa. Veći broj je nego prošlih godina, a i prepoznali su Pelješac kao destinaciju koju treba vidjeti - rekao je Ivo Đuračić, upravitelj PZ Putniković.

Obilazili su se vinski podrumi, Muzej pelješkog seljaka. Najbolja pelješka vina, Dingač ili Postup, pila su se znalački i pažljivo.

- To vino nije za svaki dan i nije za svakoga. To vino je za specijalne prilike, za specijalne goste i preporučujem plavce male iz Postupa - naglasio je vinar Antonio Mikulić.

Ipak, na jedno je trebalo posebno paziti.

- Imamo profesionalnog vozača, na to se misli; tako se da ne vozi - rekao je Tomislav Jeljaš iz Pelješca.

I pelješka fešta protekla je veselo i bez problema. Svi sada jedva čekaju iduću godinu i novi sastanak u podrumu, piše HRT.

I.G.