PETICIJOM DO LIJEČNIKA Dvije tisuće stanovnika Lovrana preko noći ostalo bez doktora

LOVRAN – Liječnica je otišla u mirovinu, a oni po novog kreću peticijom. Problem koji se dogodio u Lovranu (na otocima je već prisutan), uskoro čeka i ostatak Hrvatske jer su obiteljski liječnici sve stariji.

Peticijom do liječnika – dvije tisuće pacijenata u Lovranu ostalo je bez odabranog liječnika obiteljske medicine. Njihova je liječnica otišla u mirovinu, piše Dnevnik.hr.

– Do sada je odaziv izvanredan, u roku od 24 sata skupili smo nešto više od 300 potpisa – rekao je Damir.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će raspisati natječaj za popunu mreže na koji će se moći javiti zdravstveni radnik privatne prakse sa sjedištem ordinacije u Lovranu i važećim rješenjem Ministarstva zdravstva, kao i Dom zdravlja – poručuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Do tada, u Lovranu su dva tima obiteljske medicine. Oba imaju mogućnost primanja pacijenata jer nisu, kako kaže HZZO, dostigli maksimalan broj od njih 2125. Uz to na raspolaganju Lovrancima, poručuju iz HZZO-a, su i ordinacije u susjednim mjestima – Ičići, Matulji, Mošćenička Draga i Opatija.

Na problem s obiteljskim liječnicima koordinacija obiteljske medicine, kaže, doktor Bressan upozorava nadležne već pet godina.

– To će se događati na području cijele Hrvatske. Broj stanovnika koji će biti zahvaćen mogućim gubitkom, odnosno konkretno gubitkom uopće zdravstvene zaštite, radi se o 35-37 posto stanovnika u iduće 4 godine – kaže Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) Primorsko-goranske županije.

Uz starost kadra problem je i što se na vrijeme nisu raspisivale specijalizacije.

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže:

– Ista stvar je i s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sad je naravno moguć scenarij da pacijenti u ordinacijama neće imati svu potrebnu zdravstvenu skrb.

Lovranski problem pokušat će se riješiti u ponedjeljak, za kada je sazvan hitan sastanak načelnika Općine s predstavnicima HZZO-a, županije, županijskog doma zdravlja i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

D.G.