PETICIJA: “NE izgradnji megalomanske marine u Prviću”

PRVIĆ – Klub Šibenčana u Zagrebu je ugostio prošlu subotu, 11. studenog, petnaestak uglavnom mladih ljudi, studenata i entuzijasta, koji vuku porijeklo s otoka Prvića, prenosi Pokret otoka. Povod sastanku je bilo nedavno izglasavanje prostornog plana Grada Vodica za područje “Perolin gat” u Šepurinama i ucrtavanje marine s komercijalnim vezovima površine 3 hektara u novi plan.

Za one koji si to ne mogu predočiti, 3 hektara je otprilike površina 4 nogometna igrališta što bi na otoku od samo 4,2 kilometra kvadratna značilo potpunu preobrazbu autohtonog krajobraza. Svi koji poznaju i vole otok ne žele niti pomisliti na razmjere takve devastacije niti vide svrhu u uništavanju izvornog ambijenta s prepoznatljivom mediteranskim kulturom u korist megalomanskog projekta kojim bi se otočka turistička ponuda izjednačila onoj susjednoga Grada Vodica.

Iako je na sastanku bilo najviše otočana porijeklom upravo iz Prvić Šepurina, pridružili su im se i oni porijeklom iz susjednog mjesta na otoku, Prvić Luke, u zajedničkoj ogorčenosti spram politike betonizacije obala i uništavanja kulturne i prirodne baštine u korist jednoličnoj i masovnoj turističkoj ponudi.

Upravo sinergija dvaju mjesta na otoku, Šepurina i Luke, prepoznata je na ovom sastanku kao veliki izazov i imperativ za sustavan i smislen razvoj otoka Prvića na temeljima kulturnog i znanstvenog nasljeđa Fausta Vrančića.

Photo: Boris Kačan

Na neformalnom druženju su podijeljena mišljenja uglednih hrvatskih stručnjaka iz područja nautičkog turizma, održivog turizma i oceanografije, koja se tiču mogućnosti izgradnje marine sa 190 vezova na području Perolinog gata. Analizirani su dokumenti povezani s problematikom (županijski plan, prostorni plan Grada Vodica, izvješća s rasprava, prostorni plan Prvića gdje su ucrtane promjene namjena zemljišta). Upoznavali su se otočani, s posebnim naglaskom na svoju struku i afinitete, kako bi posložili tim ovisno o načinu na koji svatko od njih može pridonijeti boljitku otoka Prvića.

I stručnjaci i otočani se slažu kako izgradnja marine u ovolikom obujmu i suprotno stavovima mještana, nema smisla te da bi UPU trebalo “prekrojiti” i na mjestu marine predvidjeti sportsku lučicu do 80 vezova. Marina, kakva je ucrtana u UPU, bi ozbiljno ugrozila prirodni sklad i identitet čitavog otoka, ističu otočani, uz zaključak kako se protiv izgradnje marine treba boriti svim sredstvima, ali prvenstveno izgradnjom kvalitetne strategije održivog razvoja i pronalaženjem alternativnog pravca gospodarskog razvoja otoka.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Antonia Dobrota, Pokret otoka