PETAR BARANOVIĆ: “Talijane se kažnjava kao i naše ribare, samo jedna je stvar nepravedna”

Slučajevi talijanskih ribara koji nelegalno prelaze granicu, a neke od njih se i ulovi u prekršaju ilegalnog izlova ribe, izazivaju bijes među hrvatskim građanima, posebno ribarskom populacijom. Puno je ljutnje, ali i nejasnoća oko kazni koje su predviđene za takve slučajeve. Na ovu temu više je ispričao kolumnist našeg portala i stručnjak za pitanja ribarstva, Petar Baranović.

Petar Baranović

Bitno je pojasniti da se talijanski ribari uhvaćeni u ilegalnom ribolovu, kažnjavaju jednako kao i njihovi hrvatski kolege, naglašava Petar Baranović.

– Propozicije za kažnjavanje su određene prema Zakonu o morskom ribarstvu, a to je uvjetovano diskrecijskom procjenom suca i ovisi o tome je li se delikt ponavljao ili je prekršaj napravljen prvi put.

Postoji i obeštećenje za načinjenu štetu ribljem fondu, ovisno o količini i vrsti organizama koji su ulovljeni u nezakonitom ribarenju.

Vrlo je čudno da je u posljednjem slučaju talijanskog broda Ninetta bilo samo 6 kg ribe. Ili su ulov bacili u more dok je policija dolazila prema njima ili su dovoljno uspješno sakrili ulov. Postoji i minimalna varijanta da su tek počeli raditi. To bi značilo da su ribariti počeli tek prije 15-ak minuta – kaže Baranović.

Ilegalan prelazak granice plaćaju svi

– Talijani poznaju naše propise iz jednostavnog razloga jer su napravljeni po špranci koja se primjenjuje u Europskoj Uniji, pa su vrlo slični njihovim.

Naši su zakoni pisani prvenstveno za naše ribare i visine kazni su propisane za posao kojeg rade hrvatski ribari. Kako za istu vrstu ribe talijanski kolege dobivaju 2-3 puta veću cijenu, jasno je da je njima kazne daleko lakše platiti.

Iznos kazni propisuje zemlja članica, a model i način kažnjavanja su uniformni i dio su pravnog standarda EU. Italija ima drugačiji pogled na iznos kažnjavanja upravo zbog visokih prihoda njihovih ribara

A što se tiče činjenice da mi kažnjavamo jednako hrvatske i talijanske ribare, zapravio je posljedica članstva EU i poštoivanja pravne jednakosti i nepostojanja diskriminacije. Prije ulaska u EU imali jesmo daleko više mogućnosti kažnjavanja talijanskih ribara, bilo je moguće plijeniti opremu i brodove i to se do unatrag desetak godina i radilo.

Ali treba znati i ovo; u Zakonu od 2005. je sankcija oduzimanja alata i plovila bila moguća i prema našim ribarima ukoliko određenu vrstu prekršaja ponove više puta. Već tada smo išli prema ujednačavanju zakona s EU i spriječavanju diskriminacije – kaže Baranović i upozorava na detalj u novom Zakonu koji, kako kaže, diskriminira upravo naše ribare.

– U novom Zakonu o morskom ribarstvu je predviđeno da se našem ribaru može oduzeti povlastica, što znači pravo na rad za to plovilo i posadu, dok to nismo u poziciji napraviti Talijanima. Time naša strana direktno krši načelo jednakopravnosti odnosno jednakog pravnog pristupa prema našim ribarima u odnosu na druge članice EU – zaključuje Baranović.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Kažnjeni Talijani za nelegalan ribolov i prelazak granice – Nakon 30-ak sati napuštaju Hrvatsku