PETAR BARANOVIĆ Ribarski oproštaj od 2019.

Dok se kotrljaju posljednji dani ove godine,  red je prokomentirati sve ono što nam je ostalo po krmi života, sabrati dojmove i posebno se sjetiti onih koji su nas ostavili zauvijek…

Petar Baranović

Godinu ne pamtimo po dobru!

Osim godine koju su obilježile najniže izvozne cijene bijele ribe i najviša prosječna cijena plavog, obilježila je i tragedija ribarske obitelji Vlahov. Ostala je familija bez tog dobrog čovjeka, a osim prijatelja i kolega ribara koji su iskazali solidarnost i poštovanje, način na koji se prema njima postavila državna birokracija više je nego sramotan!

Sve te tužne i mučne stvari, zbog kojih nam ova godina nije dobra, događaju se u zemlji čudnih kriterija! Događaju se u zemlji u kojoj je moguće da se jednima ne isplaćuju zakonski utemeljeni poticaji, a drugima se nagodbama dodjeljuju deseci  milijuna kuna, iako se spomenutim transakcijama protivi i Europska Komisija i DORH! Događa se to u zemlji koja poljoprivrednicima i ribarima ne dopušta ni najmanje potpore ako imaju i tisuću kuna duga prema proračunu, a onda dopusti da na čelo jedne od najmoćnijih sportskih institucija dođe čovjek, koji je godinama proračunu dužan milijune…

Naravno, bijes i frustracije ribara u takvim okolnostima rastu! Promatraju to, i rade u nemogućim uvjetima, zapravo kao žrtve totalne nesposobnosti institucija. Paralelno, dužni su slušati o epohalnim uspjesima političkog menadžmenta i administracije! Gutaju knedle, dok ih ubija mareta od juga koje divlja zadnjih tjedana! Slušaju i bijesne s pravom.

Onda dođe i ovo zadnje nevrime koje je ljudima izrazbijalo brodove privezane na neuvjetnim rivama, jer uspješni nisu imali vremena iskoristit 300 milijuna europskih kuna za napraviti poštene rive i luke za ribare! Bili su zauzeti nabavom dronova i uvođenjem digitalizacije. Uskoro slijede čipovi, drage kolege!

Štetu na razbijenim brodovima će morati uglavnom sanirati sami, jer ne spadaju u rijetke kojima se politička krema i lijevih i desnih, silno trudi dopasti!

Konačno, preostaje mi ponadati se da će sljedeća godina biti bolja, jer za ovaj Božić u mnogim domovima ribara i seljaka, neće biti radosti ni osmijeha!

Svejedno, svim dobrim ljudima, onim čestitm i dobronamjernim iz administracije, a posebno svim kolegama ribarima i njihovim obiteljima zelim blagoslovljen Božić i samo malo pošteniju Novu godinu!

Petar Baranović