Petak je zadnji dan za prijave na radionicu KvarnerExtrem

KRK - Na sudjelovanje u radionici, koja će se održati uživo i online, pozivaju se poljoprivrednici i volonteri s otoka Krka koji su voljni pratiti pojave ekstremnih padalina.

Hrvatsko meteorološko društvo i partnerska udruga Eko Kvarner pozivaju na Radionicu za poljoprivrednike i volontere u okviru projekta 'Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena-KvarnerExtrem'.

Predstavljanje ovog inovativnog i korisnog projekta održat će će se u Velikoj vijećnici Grada Krka 17. siječnja 2023. s početkom u 11 sati. Radionica će biti u hibridnom obliku - uživo i online putem Zoom aplikacije. Sudjelovanje je besplatno.

Svi koji žele prisustvovati radionici na bilo koji način trebaju se prijaviti do 13. siječnja 2023. voditeljici projekta Vesni Đuričić na: djuricic56@gmail.com (mobitel: 098 678 282) ili koordinatorici volontera Petri Sviličić na e-mail: svilicic.p@gmail.com.

Predstavljanje projekta KvarnerExtrem održano je u Vrbniku 7. svibnja 2022. Tom prilikom bio je prikazan digitalni tučomjer kao inovativna tehnologija za detektiranje tuče i jake kiše u realnom vremenu.

Sada je razvijena i mobilna aplikacija za pametne telefone putem koje korisnici u roku od minute od registracije tuče ili jake kiše dobivaju informaciju o tome na svoj mobitel te mogu odmah poduzeti mjere zaštite svojih poljoprivrednih kultura.

Cilj radionice je upoznati sudionike s projektom te im predstaviti digitalne tučomjere i mobilnu aplikaciju pomoću koje korisnici mogu dobiti informacije o pojavi tuče i jake kiše na Kvarneru u realnom vremenu.

Cilj je također uključiti korisnike u krug volontera na projektu, koji će korištenjem aplikacije i slanjem svojih zapažanja doprinijeti širenju znanja o ekstremnim vremenskim prilikama i njihovom utjecaju na poljoprivredne kulture na Kvarneru.

Dan nakon održane radionice, 18. siječnja 2023. s početkom u 12 sati u maloj vijećnici grada Krka odvit će se Radni sastanak s predstavnicima tijela jave uprave i interventnim službama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nevrijeme u Istri, u Žminju pala tuča
Nevrijeme je danas pogodilo dio Istre. Tuča je pala u Žminju. Istodobno, zbog grmljavinskog nevremena buknuo je požar na otvorenom u Santa Marini kod Labina, koji su u međuvremenu vatrogasci stavili pod kontrolu i najavili da će ubrzo biti ugašen. Za danas je za cijelu Hrvatsku izdan žuti meteoala…