Periska „Morana“ pronađena tijekom zime kod Plavnika, dobro napreduje

Lijepe vijesti stižu nam iz Aquariuma u Puli. Mala periska koja je prošle godine pronađena na kolektorima u blizini otoka Plavnika, dobro se razvija.

Periska se zove “Morana”, po volonterki koja ju je prva spazila u studenom prošle godine, na kolektoru postavljenom oko otoka Plavnika. Iz Javne ustanove Priroda javljaju kako je Morana od tada do danas narasla za 6 milimetara, što pokazuje dobar napredak u razvoju ovog ekstremno ugroženog jadranskog školjkaša.

Masovni pomori plemenite periske imali su velik odjek u javnosti, pa je tijekom provedbe raznih aktivnosti u cilju njihova očuvanja, zabilježen iznimno velik odaziv građana, koji su neumorno pomagali svojim dojavama o živim periskama. Senzibiliziranost ljudi te doprinos u borbi za očuvanje ove vrste, rezultirali su vrijednim podacima prikupljenim na terenu, što omogućava bolji uvid u stanje dajući znanstvenicima podlogu za daljnji rad na spašavanju plemenitih periski.

U Zadru je nedavno održan godišnji sastanak partnera na projektu „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“, na kojem su se precizirale daljnje  aktivnosti na projektu očuvanja periski. Aktivnosti ovog projekta provodit će se i u narednom razdoblju 2023.-2025., kada se planira nastaviti s lociranjem živih jedinki, potencijalno otpornih na patogen koji je i uzrok ovog masovnog pomora.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SRETNA VIJEST Na lokaciji Plavnik pronađena mlada živa periska!