Peče se rekordna pinca od 30 kila brašna i 120 jaja

ŽMINJ - Danas se u Žminju na placu Zad kaštela održava preduskrsna fešta 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće', a njena najveća atrakcija bit će postavljanje svjetskog rekorda s najvećom istarskom pincom.

Za novu rekordnu pincu Zdenka Jakus, koja će je umijesiti, utrošit će 30 kilograma brašna, 6 kilograma šećera i 120 jaja, no prilikom prezentacije pince saznat će se kompletan recept i omjere svih sastojaka, kao i njezinu konačnu težinu i promjer

Fešta se održava danas, 2. travnja u Žminju i počinje u 13.30, prenosi IstraTerraMagica.

Za one vične kuhinji, slijedi recept Zdenke Jakus za izvrsnu uskrsnu pincu:

Potrebno je kilogram brašna, 20 dkg šećera, 4 decilitra mlakog mlijeka, 8 dkg maslaca ili masti, naribana korica jednog linuma i jedne naranče, 10 dkg grožđica namočenih u rakiji, dva cijela jaja i još dva žutanjka, i 8 dkg kvasca.

Od svih sastojaka treba dobro zamijesiti tijesto, pustiti ga da odstoji sat vremena, zatim premijesiti i pustiti da se diže još sat vremena, i zatim staviti peći, u pećnici na 180 stupnjeva jedan sat, ili na ognjišću pod čripnjom 45 minuta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

JAJARICE I PINCA Slatki okus Uskrsa u Vodnjanu | | Morski HR
Bez slatkih okusa nezamisliv je Uskrs u Vodnjanu, no tradicija je ispisala običaj po kojem se tada spravlja nekoliko jednostavnih slastica. Najpoznatija među njima je pinca čija se mirisna