PDV NA SOLARNE PANELE NULA POSTO! Plenković najavio paket mjera zbog poskupljenja

ZAGREB - Vlada se vratila s godišnjeg odmora, a s prve sjednice najavljen je paket mjera u borbi s rastućom inflacijom i nadolazećih poskupljenja, osobito u energetskom sektoru.

Premijer Andrej Plenković jutros je uz ostalo istaknuo da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Na početku sjednice osvrnuo se na opskrbu plinom za zimsku sezonu. Plenković kaže da se dinamika zapunjavanja kapaciteta podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je s današnjim danom ono na 68 posto te da će početka listopada biti na 90 posto, što je u skladu s planom.

Najavio je i da nakon rasprava koje su vodili ovoga tjedna, vlada planira uskoro smanjiti PDV na solarnu energiju.

-Smatramo da dugoročno trebamo gledati kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura opskrba električnom energijom, a svi oni koji žele investirati u solarne panele imat će to priliku raditi bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosit će nula posto - najavio je.

Istaknuo je kako ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

-Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave i poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglasimo s dionicima koji u tom procesu trebaju dati svoj doprinos, prije svega mislim na energetske kompanije - poručio je premijer.

Hina