“Paz vako nu” – Splitski vlaj u alteregu radijskog voditelja

Vlaji i boduli, vječna su tema rasprava u Dalmaciji, a ko će se kome narugat više, postala je i tradicija. Humora svakako ne nedostaje i voditelju s Radio Dalmacije Jošku Bonaćiju koji se tako, ni kriv ni dužan, našao u ulozi jednog takvog vlaja. Odglumio je tako nekoliko uloga u svom liku kojem još traži ime, a postao je pravi hit na društvenim mrežama. Pa kako vlaj gleda na more i morske teme, odgovara za Morski.hr

Tko je taj lik kojeg glumiš; tvoj alterego?

– Još nema ime. Zapravo ima neko koje još nisan prijavija na Općinu. Anđelko, a onda je neko bija napisa u komentaru jednog klipa da se zove Sralo. Još nisan odlučija. A možda i ne odlučin.To šta se imena tiče. Ovaj lik postoji već nekoliko godina. Gostova je na Radio Dalmaciji jedno vrime i tad se stvarno zva Anđelko. Ima je ženu slovenku i sina Pilipa, kojega je stalno gura u nogomet . . . Di se izgubija, ne pitaj me. Povremeno bi se isti ovaj lik javlja u zafrkanciji u redakciji i izaziva dobro raspoloženje, ako hoćeš i antistres terapiju.

Kažu da posljednjih desetljeća u Splitu nećeš vidit Splićanina. Je li to možda taj novi Split u govoru i kulturi? Jesu li se to vlaji na more spustili?

– Split ne bi bija Split da u njemu ne žive i boduli i vlaji. Isprepleću se te kulture i jedni uče od drugih. Simbioza je to. Svi su Splićani, s jednom razlikom. Neki vikendom odu doma, pa se s’nedlje vrate, a neki ostanu u Splitu jer je nevrime, pa ne mogu trajektom . . .

Od kud ideja za vlog ili… kakolisetodanasvećzove?

– Sve ćešće je lik počeja govorit iz mene. Redovito dok vozim skuter ili auto, u šetnji sa pason,  da prostiš u wc-u… uglavnom dok sam sam. I tako, nedavno odlučim ja lika snimit mobitelom i „met’t“ na „Vejs“. Reakcije su bile fantastične! To me je ponukalo da otvorim youtube kanal i svaki put kad mi taj lik „pokuca u glavi“ upalim snimanje i snimim šta ima za reć. Do kad će bit u moj glavi ne znam, ali znam da veseli mene i sve one koji ga gledaju i slušaju – kaže Bonaći i zaustavi se razgovor, jer je iz njega opet progovorio lik kojem tražimo ime.

Jurica Gašpar