Patent bivšeg predsjedničkog kandidata produžit će život Pelješkog mosta

Hrvatsko–američki poduzetnik ponosan je što se njegov patent koristi na Pelješcu, a koristili su ga i pri sanaciji Empire State Building u New Yorku, Burj Khalifa u Dubaiju te Pentagona.

Svjetski poznata, patentirana MCI tehnologija Cortec korporacije, u vlasništvu Borisa Mikšića, aplicirana je na Pelješkom mostu kako bi se produljilo trajanje konstrukcije i povećala sigurnost mosta.

MCI tehnologija zaštite armirano-betonskih konstrukcija, najbolja tehnologija ove vrste u svijetu, sada je korištena na jednom od najvećih hrvatskih projekata, izgradnje Pelješkog mosta, piše Poslovni dnevnik.

Tehnologija je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade i primjenjuje se u cijelom svijetu pri gradnji i sanaciji svjetskih građevina kao što su Empire State Building u New Yorku, Burj Khalifa u Dubaiju te je korištena za sanaciju Pentagona poslije terorističkih napada 11. rujna.

Pelješki most uvršten je među najzahtjevnije mostove na svijetu, ne samo po složenosti gradnje, nego i po složenom dizajnu. Jedan je od najvažnijih i najvećih infrastrukturnih projekata u Europi. Posebna je pozornost posvećena zaštiti od korozije s obzirom da se most nalazi u visoko korozivnom morskom okruženju.

Cortec-ov proizvod specificiran je na ovom projektu tijekom faze projektiranja kao impregnacija s dodanim organskim inhibitorom i svojstvom migracije, koji dodatno pomaže u zaštiti od štetnih učinaka korozije, čime se ujedno produžuje i životni vijek mosta.

Cortec korporacija spada u najveće svjetske igrače na tržištu zaštite od korozije. Zadnjih par godina intenzivno širi svoj utjecaj u Europi s Hrvatskom kao centralnom točkom proizvodnje i logističkih kapaciteta.

Vlasnik Boris Mikšić kaže da mu je sve veće ulaganje u Hrvatsku odličan poslovni potez. “Hrvatska je jako dobro pozicionirana te nam naši proizvodni i logistički centri diljem Hrvatske omogućuju brzu i efikasnu otpremu robe po cijeloj Europi i šire. Sada iz Hrvatske opskrbljujemo naše kupce po cijelom svijetu”, kaže Miškić.

Hrvatsko–američki poduzetnik ponosan je što je njegova patentirana tehnologija korištena na ovom povijesnom projektu povezivanja dvaju dijelova Hrvatske.

– Više od četrdeset godina svog života posvetio sam razvoju novih, ekološki sigurnih rješenja za zaštitu od korozije. Svjedočiti njihovoj primjeni na ovoj monumentalnoj konstrukciji mosta u mojoj domovini uistinu je poseban osjećaj – priznaje Miškić.

D.G.