PAŠMAN – Prvi otok s potpunom katastarskom izmjerom

PAŠMAN – Počela je katastarska izmjera za naselja Pašman, Mali Pašman, Barotul i Kraj na otoku Pašmanu pa se vlasnicima nekretnina predlaže da raščiste i obilježe međe svojih parcela. Državna geodetska uprava i Općina Pašman uložit će u izmjeru blizu 8 milijuna kuna.

O važnosti projekta donačelnik općine Pašman Andro Magić za naš program je rekao: Mi bi trebali biti prvi otok koji će biti prvi kompletno izmjereni. Od Ždrelca do Tkona je sve izmjereno osim katastarske općine Pašman odnosno mjesta Barotul, Pašman, Mali Pašman i Kraj. Nadamo se kroz tri-četiri godine da bi smi mi doli trebali imati riješene papire – kazao nam je Magić.

Katastarske izmjere već su obavljene za Ždrelac, Banj, Dobropoljanu, Mrljane i Neviđane te u susjednoj k.o. Tkon pa bi otok Pašman ovim trebao biti zaokružen i postati prvi otok na Jadranu sa sređenim katastrom i zemljišnim knjigama s digitalnom bazom podataka.

Ukupna površina nove katastarske izmjere k.o. Pašman iznosi 1948 hektara, izmjerit će se čak 8420 katastarskih čestica na kojima je 503 zgrada.

Vrijednost ugovora za geodetsko-katastarsku izmjeru iznosi 7 milijuna 952 tisuće kuna bez PDV-a. Državna geodetska uprava sudjeluje sa 60 posto ili 4,557.146 kuna, a Općina Pašman, odnosno vlasnici nekretnina sudjeluju sa 40 posto ili 3,797.621,00 kuna s PDV-om.

Hrvatski radio Zadar