Paralelni svemir luka Jadranskog mora kroz projekt Tempus

U sklopu projekta TEMPUS, sutra online konferencija "The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea - Places, languages, symbols and regulations"

"The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea - Places, languages, symbols and regulations" naziv je konferencije koja će se održati u okviru projekta TEMPUS (TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage ) 15. studenog 2022. godine, online putem Webex platforme u 10:00 sati.

Konferencija je posvećena lukama kao mjestima koja se trajno mijenjaju u smislu slobodnih zona u kojima vrijede posebna pravila i zakoni, gdje fiksni, materijalni, stabilni elementi koegzistiraju s elementima koji se neprestano kreću i stvaraju nematerijalnu vrijednost. Primjer za to su znakovi i jezik među pomorcima: "lingua franca" sačinjena od zajedničkih simbola. Uz to, tu je i lučko nasljeđe, koje se često zanemaruje i koje nudi mnoštvo mogućnosti za tumačenje i predstavljanje, prvenstveno lokalnim zajednicama koje ga mogu nadograđivati i stvarati nove pothvate i nove vrijednosti, čak i neizravno, proizlazeći iz oživljenog osjećaja lokalnog ponosa i identiteta.

Projektni partneri će na konferenciji "The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea - Places, languages, symbols and regulations" razgovarati o talijansko-hrvatskom programu perspektiva za Jadransko more (Nataša Adžić, Zajednički program Italija - Hrvatska) i o CCIs kao ključnim akterima za valorizaciju baštine (Loredana Modugno, ITC-CNR). Uvodno izlaganje bit će posvećeno metamorfnom odnosu između geografskog konteksta - nautički dizajn i lučka struktura (Ugo Pizzarello, Iuav University of Venice).

U okviru rasprave o govornim i simboličkim slikama u morskom jeziku, bit će govora o moru kao putu - nematerijalna pomorska baština bez granica (Joško Božanić) i o simbiozi u jadranskim čamcima i jedrima - antička obilježja u tradicionalnom pomorstvu (Stefano Medas, Sveučilište u Bologni). U sklopu teme otkrivanja luka, riznica i baštine koju mnogi ne istražuju, o poznavanju povijesni urbanih lučkih gradova kroz digitalno pripovijedanje - projekt WaVE govorit će Barbara Bezzi iz Certimaca, o mogućnostima prikupljanja interpretacije i prezentacije lučke baštine Luka Strašek iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja dok će o iskustvima Grada Rijeke u korištenju luka i lučke baštine kao privremene pozornice izlagati Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije  s ciljem regeneracije napuštenih urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. Primarni cilj projekta TEMPUS je testiranje eksperimentalne metodologije regeneracije zapuštenih urbanih lučkih područja, stvaranjem dugoročnih strategija baziranih na kulturi i zajednici. Zahvaljujući integriranoj socijalnoj aktivaciji, kulturnoj valorizaciji i uključivanju zainteresiranih dionika, projektom TEMPUS na određeno vrijeme re-aktiviraju se tri pilot lučka područja (Ravenna, Solin, Rijeka) s ciljem iniciranja implementacije dugoročnih regeneracijskih strategija.

Konferencija se održava na engleskom jeziku. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju OVDJE.

Sponzorirani sadržaj