PAPRENJACI Recepti dubrovačkog primorja

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolači koji su specifični za dva potpuno nepovezana grada – Hvar i Zagreb. Dvije su  teorije o postanku imena, jedna tvrdi da se kolačići tako zovu jer obiluju paprom, kako su nekada zvali začine, a druga govori da su ime dobili zbog papra, u prošlosti skupog i rijetkog začina. No, bilo kako bilo  svi ih rado volimo imati na stolu. Ono što je važno, dozirati taj prstohvat papra.

Koristim crni ili bijeli papar iz mlina jer mi je takav posebno svjež i aromatiziran.

Nedavno sam posjetila adventski sajam u Nurembergu. I moram reći da mojoj sreći nije bilo kraja kad sam pronašla kućicu s više od 30-ak različitih motiva trlica (=nastavak) za kekse. Upravo ove medenjake sam činila sa tom posebnom trlicom koja ima mustre (=oblike) baš za paprenjake.

Danas se lako  mogu nabaviti  čak i drveni moduli za paprenjake!

Potrebni sastojci:

 45 dag muke (=brašno)

18 dag masti

15 dag cukara (=šećera)

15 dag mljevenih oraha

1 jaje

3 žumanjka 

2 ožice (=žlice) meda

Cimet, klinčić, papar, muškatni orah.

U muku razdrobite mast i dodajte cukar  orahe, jaje cijelo i žumanjca i sve začine s medom.

Sve izmjesiti u prhko tijesto i ostaviti ga da počine (=odmori) uru (=sat) vremena.

Razvaljajte ga na podlozi.

Režite kekse ukrasnim modulima ili još bolje ako imate pravu trlicu s mustrama od paprenjaka.

Pecite ih na 200 °C 15 min.

Ovakvi paprenjaci mogu trajati u zatvorenoj kutiji i do mjesec dana.

Katija Guljelmović