Papa Franjo nakon pogibije 130 migranata: “Sramimo se! Ispitajmo sebe i svi oni koji su okrenuli glavu”

Papa Franjo je trenutak smrti 130 migranata u Sredozemlju proteklog tjedna nazvao trenutkom srama, izraživši najdublje žaljenje i tugu zbog ignoriranja ljudi koji su dva dana molili za pomoć, a potencijalni spasitelji su odlučili “okrenuti glavu u drugu stranu”.

Migranti su u srijedu pozvali pomoć. U četvrtak, kad je humanitarni brod stigao na mjesto događaja, pristigao je i jedan trgovački brod, a gumenjak koji se ispuhao i djelomično potonuo, plutao je nemirnim morem. Viđeno je nekoliko tijela, a preživjeli nisu pronađeni.

Spasilački centri u Libiji, Malti i Italiji bili su upozoreni, preko agencije za zaštitu granica Europske unije Frontex, čiji je zrakoplov locirao gumenjak.

– Priznajem vam, jako me boli tragedija koja se još jednom odigrala posljednjih dana na Mediteranu – rekao je papa Franjo okupljenim vjernicima na Trgu svetog Petra.

– Sto trideset migranata umrlo je u moru. Oni su osobe, ljudski životi, koji su se čitava dva dana uzaludno molili za pomoć, pomoć koja nije stigla – rekao je Franjo.

– Pomolimo se za ovu braću i sestre, ispitajmo sebe o ovoj najnovijoj tragediji. To je trenutak srama! – rekao je papa.

– Pomolimo se za ovu braću i sestre i za mnoge koji i dalje umiru u ovim dramatičnim putovanjima. Pomolimo se i za one koji mogu pomoći, ali koji više vole gledati u drugu stranu – kazao je papa Franjo.

SOS Mediterranee, humanitarna skupina čiji je spasilački brod Ocean Viking plovio prema mjestu oštećenog gumenjaka usred jakih vjetrova i visokih valova, rekao je da je brod libijske obalne straže trebao stići na mjesto događaja, ali nikada nije stigao.

Dužnosnici libijske obalne straže rekli su da loše vrijeme i potreba da se pomogne ostalim migrantima u nevolji u vodama sjevernoafričke zemlje znači da nisu na vrijeme mogli doći do gumenjaka.

Trgovci ljudima sa sjedištem u Libiji često na otvoreno more Sredozemlja puštaju gumenjake koji nisu sposobni za plovidbu i male ribarske brodice prekrcane migrantima nadajući se da će doći do europskih obala radi boljeg života.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POTRAGA ZA PREŽIVJELIMA Strahuje se da se najmanje 130 migranata utopilo u Sredozemnom moru