Papa Franjo na Malti poziva na bolji tretman migranata i osuđuje “svetogrdni rat” u “mučeničkoj” Ukrajini

VALLETA – Papa Franjo danas je posjetio pećinu u kojoj je živio sveti Pavao nakon što je doživio brodolom na Malti i podsjetio na dobrodošlicu tom apostolu te se založio za bolji tretman onima koji pristižu na taj mediteranski otok.

Ponovno je za posjetu Malti osudio “svetogrdni rat” u “mučeničkoj” Ukrajini, nedugo pošto je objavljeno da su u gradu Buči pronađena trupla civila što je izazvalo šok i ogorčenje.

– Molimo za mir dok razmišljamo o humanitarnoj tragediji mučeničke Ukrajine, koja još živi pod bombama u ovome svetogrdnom ratu – rekao je Franjo nakon mise održane u La Vallettiju na otvorenom pred najmanje 12.000 ljudi, prenosi Novi list.

Posljednjeg dana svog dvodnevnog posjeta Malti, 85-godišnji papa Franjo održat će misu na otvorenom prije nego što posjeti prihvatni centar u koji će uskoro biti primljene izbjeglice koje bježe od rata u Ukrajini, prenosi Index.

Prema kršćanskim zapisima, Pavao je doživio brodolom na Malti 60. godine dok je bio na putu za Rim. Na Malti se zadržao tri mjeseca i učinio nekoliko čuda dok je bio ondje.

Franjo je posjetio svetu pećinu u Rabatu, zapalio svijeću i pomolio se. Prije njega su to učinili pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.  Prisjetio se kako su Pavao i njegovi suputnici bili dobrodošli iako “nitko nije znao njihova imena, mjesto rođenja ili društveni status”.

Pozvao je Boga da nam “pomogne izdaleka prepoznati one koji su u nevolji, koji se bore usred morskih valova, udarani o grebene nepoznatih obala” i da “naše suosjećanje bude više od praznih riječi”.

Malta je prvo odredište tisućama ljudi koji u pretrpanim čamcima bježe iz Sjeverne Afrike u Europu.  No dobrotvorne skupine optužile su Maltu da zatvara oči pred očajnim ljudima u njezinim vodama.

Činilo se da je papa Franjo, koji je prošlo ljeto bio na operaciji debelog crijeva, a u veljači otkazao događaj zbog akutne boli u koljenu, imao problema s hodanjem tijekom posjeta Malti gdje se susreo i s bolesnima i invalidima u Bazilici sv. Pavla, javlja Hina.

I.B.