Papa Franjo: “Bacanje plastike u more je zločin koji ubija sve”

Neosporna je činjenica da je Sredozemno more jedno od najzagađenijih mora na svijetu, a najveći obol tom zagađenju dala je plastika. Nažalost, ni Jadran nije izuzetak, a na to se u sinoćenjem intervjuu za talijansku državnu televiziju referirao i papa Franjo.

Papa je u jednosatnom intervjuu na televiziji RAI Channel 3 govorio o ključnim temama svog pontifikata, osudivši prekomjernu potrošnju na naoružanje, obranu prava migranata te ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi.

U temelje svog pontifikata ugradio je i brigu o okolišu, a posebno su ga, kaže, šokirale informacije koje je dobio od talijanskih ribara o količini plastike koju pronalaze u Jadranskom moru. Dojmilo ga se što su ribari odlučili sudjelovati u čišćenju mora od plastike, za što su dobrim dijelom i sami krivi s obzirom da među plastičnim otpadom u moru često pronalaze upravo plastičnu ribarsku opremu.

Papa je dao jasnu poruku svima koji misle da jedna plastična vrećica u moru ne može napraviti štetu.

– Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve. Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti – poručio je papa Franjo citirajući pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto “rijeka više ne pjeva?”, a otac odgovara: “Mi smo ju dokrajčili”.

J.K.