PANIKA U KALIFORNIJI Iz oštećenog naftovoda u more iscurilo više od 100 tisuća litara nafte

Ekološka katastrofa zadesila je kalifornijsku obalu. Zbog izljevanja nafte u blizini okruga Orange, onečišćeno je područje veličine 33 četvorna kilometra. Nafta je iscurila iz dotrajalog podmorskog cjevovoda, koji povezuje obližnju naftnu platformu Elly s kopnom.

Naftna mrlja već je stigla do plaža okruga Orange, izvijestila je američka obalna straža koja je prvu dojavu o naftnoj mrlji zaprimila u subotu ujutro. Mrlja je uočena u blizini obale Newport Beacha.

Širenje naftne mrlje kontrolira se i iz zraka, zbog čega je jučer otkazan vojni zračni sajam koji se trebao održati u okrugu Orange. Lokalne vlasti tvrde da je nafta procurila iz podmorskog cjevovoda koji je spojen sa starijom naftnom platformom Elly, koja se nalazi u obližnjem naftnom polju Beta, a kojom upravlja neovisna naftna kompanija Amplify Energy Corporation, prenosi ABC News.

Iz oštećenog cjevovoda iscurilo je oko 125 tisuća litara sirove nafte. Dio oštećenja je saniran, no iz pukotine i dalje curi nafta. Iako su postavljene ekološke barijere protiv širenja zagađenja, štete se već vide na okolišu. Osim prizora ptica prekrivenih naftom, toksična crna mrlja već je prodrla u močvarno područje Talbert iza plaže Huntington.

Vlasti očekuju da će izlivena nafta onečistiti obalu u duljini od 12 kilometara pa je lokalno stanovništvo upozoreno da se drži podalje od zahvaćenih područja te da čišćenje prepuste stručnim službama. Pozvani su i ribari da izbjegavaju područje na kojem je primjećena naftna mrlja.

Iz mora je dosad izvađeno nešto više od 4500 litara razlivene nafte, a u akciji čišćenja, između ostalih, sudjeluje i 9 specijaliziranih brodova.

K.B.