PANIKA NA SREDOZEMLJU Nitko nije znao gdje će pasti kineska raketa iz svemira

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B (engl. Long march 5b) koji su nekontrolirano padali na Zemlju i natjerali nekoliko aerodroma na zatvaranje zračnog prostora i obustavu leta pali su u Tihi ocean, objavilo je Svemirsko zapovjedništvo američke vojske.

Kako su izvijestili španjolski mediji, promet je na kraće vrijeme bio obustavljen u Barceloni, Tarragoni i Ibizi, što je utjecalo i na ostali zračni promet u Španjolskoj, javlja Zimo.

Zatvaranje je počelo 9:19 ujutro po lokalnom vremenu i bilo je predviđeno da traje oko 40 minuta jer se očekuje da će u tom periodu ostaci kineske rakete prelijetati Španjosku.

Eurocontrol je izvijestio o ponovnom ulasku u atmosferu kineske rakete, a španjolski prijevoznik Iberia putem Twittera je upozorio da će to utjecati na njihove letove.

Zbog rizika povezanog s prolaskom svemirskog objekta CZ-5B kroz španjolski zračni prostor, letovi su potpuno ograničeni od 9:38 do 10:18 u Kataloniji i drugim dijelovima, izvijestila je Civilna zaštita Katalonije.

Nešto poslije 11 sati pojavile su se prve informacije da je kineska raketa viđena pri ulasku u atmosferu, i to iznad australskog Melbournea, što je bilo u skladu s predviđenom orbitom ulaska. Otprilike u to vrijeme ušla je iznad atmosfere južnog Pacifika, prema Svemirskom zapovjedništvu američke vojske.

Podsjetimo, radi se o raketi koja je lansirana 31. listopada i nosila je treći modul kineske svemirske postaje. Nakon što je modul dostavila do postaje, raketa je počela svoj nekontrolirani povratak u Zemljinu atmosferu.

D.G.