Panel rasprava o održivom turizmu u Hrvatskoj

SPLIT – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u utorak 14. lipnja u Hrvatskom domu u Splitu organizira panel na temu održivog turizma.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma Slavko Štefičar,  predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš te prof.dr.sc. Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu komentirat će na panelu europske inicijative u području održivog turizma te će razmotriti najbolje načine na koje se investicije u sektoru mogu povezati sa zelenom i digitalnom tranzicijom, a razgovarat će se i o javnim pozivima koji se u turizmu očekuju do kraja godine.

Bit će riječi i o uspješnim primjerima ekološki osviještenih turističkih destinacija te preporukama stručnjaka u turizmu kada je riječ o zadržavanju broja gostiju bez dodatnog pritiska na resurse te povećanog zagađenja.

Europski parlament nedavno je pozvao na donošenje zajedničke europske turističke politike te akcijskog plana s učinkovitom financijskom potporom za turizam i odredišta najviše pogođena pandemijom, ali i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Parlament podupire uspostavu europskog mehanizma za upravljanje krizama za turistički sektor EU-a te smatra da su pandemija i rat u Ukrajini pokazali kako je potrebno osnovati Agenciju EU-a za turizam. U ožujku 2021. Parlament je usvojio izvješće o vlastitoj inicijativi na temu uspostave strategije EU-a za održivi turizam.

Europa je najposjećenija turistička destinacija na svijetu. Gubici radnih mjesta u sektoru turizma u Europi 2020. godine bili su zastrašujući, s brojkama koje se kreću između 14,2 i 29,5 milijuna. Turistički sektor ključan je dio gospodarstva Unije i čini 10 % njezina BDP-a. Procjenjuje se da će, zbog posljedica globalne zdravstvene krize, do 2023. godine rast turizma u Europi biti ispod razina iz 2019. godine.

J.K.