Palača Šećerane i brod Galeb dio su projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine"

RIJEKA - U Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba fotografskih radova “Brick by brick“, koja donosi svjedočanstvo je zahvata učinjenih u sklopu zahtjevnog procesa obnove Palače šećerane.

Obnova Palače šećera trajala je od ožujka 2018. do kolovoza 2020. godine. Palača je otvorena u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020. i u tom trenutku postala sjedište Muzeja grada Rijeke.

Tijekom dvije i pol godine građevinskih radova snimljeno je nekoliko stotina fotografija, a za izložbu je odabrano njih 75. Autorica izložbe je muzejska kustosica i dokumentaristica Marija Lazanja Dušević. Fotografije imaju dokumentarni i umjetnički aspekt, a izlaganjem u preuređenom prostoru dobivaju i edukativni i promidžbeni karakter te posjetitelji na licu mjesta mogu vidjeti koliko je mnogo posla napravljeno obnovom.

Foto: Muzej grada Rijeke

U postav izložbe uključeno je nekoliko videofilmova koji svjedoče živom slikom o tranziciji derutne administrativne zgrade nekadašnje tvornice Rikard Benčić u današnju muzejsku Palaču šećera, dakle o impresivnoj preobrazbi industrijskog objekta u kulturnu ustanovu. Transformacija je izloženim  fotografskim i videokadrovima zabilježena u svim njenim fazama.

Izložba se može pogledati do 3. rujna.

Palača Šećerane i motorni brod Galeb dio su integriranog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 68.891.606,18 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne i promotivne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu. Muzej grada Rijeke u obnovljenoj Palači šećerane otvoren je 13. studenog 2020. godine, stoji na stranicama Grada Rijeke.

I.B.