Pacijenti Šibenika i okolice neće više morati odlaziti u veće kliničko-bolničke centre radi kompliciranijih zahvata

ŠIBENIK - Liječnici šibenske bolnice sve češće uvode nove metode liječenja i manje invazivne operativne zahvate koji su se dosad uglavnom obavljali samo u kliničkim bolničkim centrima. Pomicanjem ustaljene bolničke prakse nabolje pruža se suvremenija zdravstvena zaštita šibenskim pacijentima.

Prijelom zdjelice u šibenskoj bolnici prvi je put, zahvaljujući pročelniku Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Pula, saniran suvremenijim kirurškim pristupom.

- Ovdje smo u suradnji s primaijusom Gusićem bili u prilici to napraviti u Šibeniku i na taj način poštedjeti pacijenta transporta koji je inače rizičan kod ovakvih pacijenata, kod prijeloma zdjelice, a usput je prim. Gusić pokazao i volju da nas educira - rekao je specijalist ortopedije i traumatologije u OB Šibensko-kninske županije Saša Milovac.

Pa će ovdašnji specijalisti ortopedije i traumatologije napraviti sve kako šibenski pacijenti ne bi trebali zbog ovakvih zahvata odlaziti u druge gradove. A upravo je zahvaljujući takvoj međubolničkoj suradnji, šibenska postala tek druga u Hrvatskoj koja je izvela minimalno invazivnu operaciju uklanjanja maternice, oba jajnika i jajovoda novim medicinskim postupkom.

- Nakon ove operacije žena se prvi dan ustala i otpuštena je doma. Ono šta bi htio posebno naglasiti, odnosno zahvaliti se kolegama iz Zadra - ja sam išao u Zadar na edukacije i onda su kolege iz Zadra došle kod nas pa smo zajedno napravili tu operaciju - rekao je voditelj Odjela ginekologije i rodilišta u OB Šibensko-kninske županije Ivan Zmijanović.

Suradnja s drugim bolničkim ustanovama će se nastaviti, a dvostruka je korist ovakve edukacije šibenskih liječnika.

- Jedna dobit je za naše pacijente koji više ne moraju odlaziti u druge zdravstvene ustanove, a s druge strane naši liječnici pomiču granice pokazujući da iako smo opća županijska bolnica možemo raditi operativne zahvate koji se mogu usporediti i s najboljim klinikama u Hrvatskoj pa i šire - kazao je ravnatelj OB Šibensko-kninske županije Kristijan Stipaničev, za regionalni Dnevnik.

I.G.