Pacifička morska kopriva iz sjeveroistočnog Tihog oceana, novi je stanovnik Aquariuma Pula

Pacifička morska kopriva, Chrysaora fuscescens, ima prepoznatljiv, zlatno-smeđi klobuk, glavno njeno funkcionalno 'tijelo' crvenkaste nijanse. Zvono može narasti i do promjera većeg od jednog metra u divljini, međutim, većina je manja od 50 cm. Duge i spiralne, bjelkaste 'ruke' odnosno pipci su još jedna karakteristika ovog čudnovatog stvorenja.

Od sredine 20. stoljeća, Chrysaora fuscescens postala je vrlo popularna u akvarijima pa čak i nekim zoološkim vrtovima s vodenim eksponatima, uglavnom zbog fascinacije javnosti njenim svijetlim bojama i iznimno dugim pipcima. Osim toga, vrsta je poznata po tome što je u 'zatočeništvu' prilično laka za održavanje pa i razmnožavanje te uzgoj.

- Od danas u našem akvariju možete vidjeti meduzu - Pacifičku morsku koprivu (Chrysaora fuscescens) koju smo dobili kao donaciju iz Jellyfish farme. Klobuk joj je zlatno-smeđe boje, dostiže veličinu klobuka do 30 cm, a krakovi mogu dostići duljinu do 4.5 m. Hrani se zooplanktonom i drugim vrstama meduza, a prirodni su plijen morskim kornjačama, velikom bucnju (Mola mola) te morskoj ptici burnjaku (Fulmarus glacialis) - objavili su iz akvarija. - Od

Obitava u sjeveroistočnom Tihom oceanu, od Aljaškog zaljeva do Baja Kalifornije. Tijekom jeseni i zime žive u plitkim lukama i zaljevima, dok u proljeće i ljeto migriraju u dublje oceanske vode. Zanimljivo je da je ubod ove vrste sličan intenzitetu uboda pčele.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Morska osa, predator koji se hrani beskralježnjacima i malim ribama, stanovnik je pulskog akvarija
Ekipa pulskog akvarija objavila je video jednog zanimljivog tamošnjeg stanovnika kojeg se može upoznati baš u prostorijama Aquariuma Pule. Mediteranska morska osa (𝐶𝑎𝑟𝑦𝑏𝑑𝑒𝑎 𝑚𝑎𝑟𝑠𝑢𝑝𝑖𝑎𝑙𝑖𝑠). Vrsta je predatora te se hrani beskralježnjacima ali i malim ribama, kao što su zere. Plijen…