OŽIVJELA TEMZA Najpoznatiju englesku rijeku naselile morske životinje

Rijeka koja je 1957. godine proglašena biološki mrtvom posljednjih godina buja životom. U njoj su pronađeni morski psi, jegulje, tuljani pa čak i morski konjici. Znanstvenici tvrde da je Temza “oživjela” jer više nije zagađena kao prije, a londonska rijeka nove je stanovnike dobila i zahvaljujući klimatskim promjenama.

Klimatske promjene povećale su temperaturu londonskog plovnog puta za 0,2 stupnja Celzijeva što je dodatno podiglo razinu rijeke, stoji u izvješću Zoološkog društva Londona, u kojem se navodi i kako razina mora u Silvertownu od 1990. godine u prosjeku godišnje raste za 4,26 mm.

Foto: Morski konjic iz Temze/ZSL

U najnovijem izvješću navodi se kako u 300-njak kilometara dugoj rijeci Temzi živi više od 100 vrsta riba, ali i nekoliko vrsta morskih pasa.

Istraživanje je pokazalo da se kvaliteta vode u Temzi poboljšala te da je u periodu od 2007. do 2020. znatno porasla i razina otopljenog kisika.

– Estuarij Temze i s njim povezana staništa “plavog ugljika” od iznimne su važnosti u borbi za ublažavanje klimatskih promjena, što najčešće zanemarujemo. Ono nam pruža čistu vodu, zaštitu od poplava te je važno stanište riba i drugih životinja. Ovo izvješće omogućilo nam je da sagledamo koliko je daleko Temza stigla u svom oporavku otkako je proglašena biološki mrtvom, ali i da napravimo temelje za njezinu buduću zaštitu – naglasila je Alison Debney iz Zoološkog društva.

Veliki je to napredak za ekosustav rijeke koju stanovnici Londona toliko vole, a koju zasad nastanjuje više od 115 vrsta riba, 90-ak vrsta ptica te životinje koje smo navikli gledati samo u moru, poput tuljana, morskih konjica te morskih pasa.

No iako je razina otopljenog kisika u porastu, Temzu još uvijek zagađuju nitrati iz kanalizacije zbog čega se kreće u mega projekt “super kanalizacije” koji bi trebao biti dovršen do 2025. godine. Riječ je o projektu vrijednom 4,2 milijarde funti koji bi trebao procesuirati 39 milijuna tona neobrađenih otpadnih voda koje se trenutačno godišnje ispuštaju u Temzu.

K.B.