OZBILJNA UPOZORENJA! Na novoj šibenskoj plaži pronađeni najkancerogeniji spojevi, gradonačelnik: "Ovo područje može se smatrati očišćeno"

ŠIBENIK - Hladan tuš ovaj tjedan drugi put za istu stvar Hrvatskoj je stigao sa Europskog suda. U presudi stoji kako u tri godine država nije učinila ništa po pitanju zbrinjavanja troske u Biljanima Donjim. No, čini se kako Biljane nisu izoliran slučaj. Priču donosi novinarka NoveTV, Šibenčanka Sanja Jurišić.

- Ja sam doktor Nenad Jasprica iz Instituta za istraživanje mora i priobalja osim Crnog brda u Biljanima Donjim koji se nalazi u blizini Zadra i koji se najčešće spominje u medijima malo se govori o ostacima troske koje se nalaze na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku - rekao je u Pozivu Dnevnika Nove TV Jasprica.

Jesu li brda troske i dalje na području tvornice TEF-a - te kako utječu na život mještana šibenske crnice otišla je istražiti Sanja Jurišić. Sa sobom je povela biologinju, djelatnike ovlaštenog laboratorija, ali i ronioce koji su zagrebali ispod površine popularne šibenske plaže Banj.

Troska je podsjetnik na tešku industriju koja je othranila i odškolovala generacije Šibenčana. I danas tone "crnila" i prašine zaklanjaju pogled prema gradu. Život biljaka na području TEF-a proučavala je Marija. Šest godina je prošlo otkako je posljednji put bila tamo.

Stanje je sigurno pogoršalo

- Možemo reći da se stanje pogoršalo jer određenih vrsta koje bi se trebale tu naći, više nema, osim par vrsta, gdje je veći broj jedinki, stanje se sigurno pogoršalo - rekla je doc. dr. sc. Marija Pandža, biologinja.

Je li se stanje pogoršalo, mještani šibenske Crnice ne znaju. Šibenski gradonačelnik tvrdi kako je sve uspješno sanirano još 2013. godine.

- Podcrtano i boldano, ovo područje može se smatrati očišćeno. I to je naš stav - rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Politika i struka pak imaju različita mišljenja

- Ako je opasno za biljke i nema životinja, onda treba ispitati kakva je situacija za ljude - rekla je doc. dr.sc. Pandža.

A tko je u pravu ili krivu ekipa Poziva odlučila je sama provjeriti. Zaronili su na morsko dno tik ispred nekadašnje tvornice i uzeli uzorak sedimenta. Terenom na kojem su i dalje hrpe troske upravlja trgovačko društvo Batižele koje je u vlasništvu grada i države.

Posljednju analizu napravili su 2018. - ali kažu radit će i nove.

- Smatramo da je puno bolje da imamo nove analize, koje će pokazati koje je sada stvarno stanje - rekla je Nina Kursar, direktorica Batižele d.o.o.

Direktorica očekuje bolje stanje nego prije nekoliko godina. Tvrdi da je koncentracija PAH-ova ovdje manja nego u, primjerice, običnom asfaltu.

- Da naglasim, riječ je o trosci, o neopasnom otpadu, koja u biti nije bila predmet programa sanacije, nego je naznačeno da je riječ o neopasnom otpadu, odnosno da je riječ o sirovini - rekla je Kursar.

- Vidjela sam kamione kad su vozili i upozoravala, ja i moj pokojni suprug, govorila da ne voze ovdje jer je ogromna prašina i da od nje ne možemo živjeti - rekla je mještanka Antica Škorić, Biljane Donje.

Nije dobro ni za zdravlje i život mještana

A upravo s tom sirovinom žive mještani Biljana Donjih. U dvorište im je eko bomba dovezena iz šibenskog TEF-a. Godinama državu kume i mole da im maknu brdo.

- Pazite, zagađuje se zrak, poljoprivredna tla, imamo i dopis Ministarstva poljoprivrede, od odjela za vodu, da dolazi do zagađenja podzemnih voda, jer niti je napravljena posteljica, niti je materijal prekriven - rekao je Zdravko Belušić, bivi predsjednik Eko udruge Ravni Kotari.

A tvrdi – nije dobro ni za zdravlje i život mještana.

- Kancerogeno je sigurno, jer imamo tri analize, od tri nezavisna Instituta - rekao je Belušić.

Podsjetimo, oko 140 tisuća tona troske ovdje je stiglo iz Šibenika. A prvi čovjek grada tvrdi: on o Biljanima zna malo ili gotovo ništa.

- Ja ću samo reći kao čovjek, onome tamo nije mjesto i ono treba ukloniti na svaki način - rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

I.B.