Ovogodišnji rekord Kupa Spavalice – riba vrana od 672 grama

VIR – U sjećanje na doajena sportskog ribolova Antonija Liverića Spavalice, na otoku Viru održan je Memorijalni udičarski kup Tončija Spavalice.

Sedmo izdanje Memorijalnog udičarskog kupa u ribolovu štapom i rukom iz usidrene brodice okupilo je početkom rujna na otoku Viru sedam natjecateljskih momčadi s ukupno 19 udičara, a najsretniji i najuspješniji bili su Duško Mazić-Palestrina, Oliver Alaburić i Zlatko Janči.

Foto: Kup Spavalice

Novigradsko-paško-virska pobjednička trojka uhvatila je na Virskom braku 52. ribe ukupne težine 4.949 grama, uključujući uvjerljivo najveći ulov natjecanja – prekrasnu vranu od 672 grama. Gotovo pet kilograma ribe koju su ulovili Janči, Mazić-Palestrina i Alaburić tijekom četverosatnog natjecanja ne ulazi među najbolje rezultate na sedam dosad održanih memorijalnih kupova posvećenih prvom predsjedniku
ŠRD-a Vir Antoniju Liveriću Spavalici, no njihov ponos zbog pobjede time ipak nije bio ništa manji.

– Ulov je bio dobar s obzirom na doba godine. U ovom smo sastavu prvi put na natjecanju, iako smo Duško i ja ranije nastupali zajedno – rekao je Janči prisjećajući se nastupa od prije dvije godine. Tada su Janči i Mazić-Palestrina s Francom Pihlerom uhvatili 9.621 grama ribe, što je treći najbolji rezultat svih vremena.

Pored vrane koja je bila najveći ulov natjecanja, a uhvatio ju je Alaburić, u tefteru pobjedničke trojke našli su se još arbuni, pauci, manule i šaruni.

Foto: Kup Spavalice

Drugi su bili Renata Antičević, Robert Antičević i Damir Đurašević s 33 ulovljene ribe ukupne mase 3.501 grama, dok je treće mjesto pripalo Zvonku Gašparu i Ivici Buliću s 20 ulovljenih riba mase 2.330 grama.

U konkurenciji ribolovaca koji su lovili na tradicionalan način rukom iz brodice najbolji su bili Branko Dabičić, njegov sin Šime Dabičić i Ante Crnjak. Njihova je momčad ujedno bila jedina u konkurenciji i na natjecanju, pa su Dabičićima i Crnjaku četiri ribe težine 305 grama bile dovoljne za pobjedu.

Na virskom Memorijalnom Kupu Tonči Spavalica ukupno je ulovljeno 138 riba ukupne mase 13.250 grama, što daje prosječnih i solidnih 697,4 grama po natjecatelju.

Sedmo izdanje Memorijalnog udičarskog kupa Tonči Spavalica održalo se u rujnu, jer je natjecanje predviđeno za standardni termin u lipnju bilo odgođeno. Kup je organizirao ŠRD Vir.

K.B.