Ovogodišnja veljača među najtoplijima u povijesti mjerenja – Morski led na rekordno niskoj razini

Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere NOAA objavila je početkom tjedna novo izvješće prema kojem je ovogodišnja veljača bila sedma najtoplija u povijesti mjerenja.

Prema NCEI-jevom Globalnom godišnjem rangiranju temperatura, gotovo je sigurno da će se 2022. svrstati među 10 najtoplijih godina u povijesti mjerenja. Globalna površinska temperatura u veljači je iznosila 0,81°C iznad prosjeka 20. stoljeća, što je sedma najtoplija veljača u 143-godišnjoj povijesti mjerenja.

Mjesec veljaču karakterizirale su temperature niže od prosjeka diljem Sjeverne Amerike, Grenlanda i okolnog sjevernog Atlantskog oceana, kao i dijelova sjeverne Afrike, središnje i južne Azije, Australije i središnjeg/istočnog tropskog i jugoistočnog Tihog oceana. Istovremeno, temperature su bile znatno iznad prosjeka diljem Europe, zapadne/sjeverne Rusije, Atlantskog, istočnog Indijskog i sjevernog/zapadnog Tihog oceana, kao i dijelova Srednje i Južne Amerike i južne Afrike.

Prema podacima NOAA-e, prosječno područje arktičkog morskog leda u veljači 2022. iznosilo je 5,64 milijuna četvornih milja, što je 4,5% ispod prosjeka za period 1981.-2010. i 14. najmanji u 44-godišnjem razdoblju.

Foto: Prosječni opseg morskog leda za veljaču na Arktiku i Antarktici/NOAA

Ono što zabrinjava je opseg morskog leda na južnom polu, odnosno na Antarktici, gdje je u veljači zabilježena rekordno niska pokrivenost morskim ledom pa je uz 29,6 % manji opseg morskog leda premašen raniji rekord zabilježen u veljači 2017. godine.

J.K.