Ovoga vikenda održava se sajam 'S klobasicom u Europu'

SVETI PETAR U ŠUMI - Sajam će se održati u subotu 18. i nedjelju 19. ožujka u školskoj dvorani u Sv. Petru u Šumi te na središnjem trgu, a Supetarke i Supetarci imaju pravo na besplatan ulaz.

Manifestacija 'S klobasicom u Europu' svake godine okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Ove godine kobasičarska šampionska štafeta ponovno ostaje u Istri i Sv. Petru u Šumi. Stručno povjerenstvo od 20 ljudi najviše bodova dodijelilo je supetarskom proizvođaču Histris za salamu od jelena s tartufima.

Ovo je drugi put za redom da na 'Danima hrvatskih kobasica i salama', natjecanju uoči tradicionalnog sajma 'S klobasicom u Europu', pobjedu za isti proizvod odnosi Histris. U povjerenstvu ističu kako je to dokaz kontinuiteta i kvalitete, ali i kako žiri ne odstupa od strogih kriterija.

Na ovogodišnje senzorno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 194 uzoraka salama i kobasica iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ocjenjivalo se u 11 kategorija, sve sukladno pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama spomenutog projekta.

Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU, suorganizaciju potpisuju ESSIK- Europski savez salamera i kobasera, Udruga S klobasicom u EU i Udruga proizvođača istarskog pršuta.

Na ocjenjivanju je sudjelovalo 20 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije, navodi na svojim stranicama Općina Sveti Petar u Šumi.

Zanimljivo je da su u kategoriji Istarska kobasica svi pristigli uzorci osvojili zlato. Analitičari to opravdavaju nastojanjima organizatora sajma da dodatno promovira i valorizira ovaj istarski proizvod, te težnjom samih proizvođača da na tržište plasiraju kvalitetan autohton proizvod.

Sajam se kao i prošle godine održava na novoj lokaciji 'Hrvatske kuće od kobasica', koja je otvorena prije dvije godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna i koji pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre.

B.K.