OVO NE ŽELITE DOŽIVJETI NA MORU “Evo nas na trajektu za Vis, upravo se razvija superćelija i pijavica blizu nas”

Sustav narančastog meteoalarma na snazi je za cijeli Jadran, a kako su prognostičari i najavili, na Jadranu je danas bilo izraženijih pljuskova, grmljavine i olujnog nevremena, kao i pijavica. Nevrijeme je zahvatilo i putnike na trajektu Petar Hektorović koji se kretao od Splita prema Visu.

– Putovali smo s Visa prema Splitu. Nakon pola sata, stiglo je s pravca punte Planke prema Visu. Na moru se formirala olujna formacija superćelije. Očekivao sam stvaranje pijavice, bila je tu odgovarajuća rotacija i temperatura i samo se pojavila i to niti 1 nautičku milju od broda. Sve je trajalo oko 2-3 minute i onda je izišla na kopno, na Vis i tu se raspala. Poslije je uslijedila jaka kiša, uz olujne udare tramontane, ali ali putnici su sretno stigli – ispričao nam je Damir Jerkov koji je ove prizore i snimio.

Prognostičari dalje predviđaju mjestimice udare bure i sjeverozapadnog vjetra 35-55, podno Velebita i do 60 čvorova, a još u početku na južnom i srednjem Jadranu južnog i jugozapadnog 35-40 čvorova. I dalje su moguće mjestimice nevere. More prema otvorenom moguće 5.

U noći i prema jutro očekuje se umjerena do jaka bura i tramontana, na otvorenom moru ponegdje i vrlo jaka, na sjevernom će dijelu postupno slabjeti. More umjereno, a na južnom i srednjem Jadranu valovito, na otvorenom moguće i jače valovito. Na sjevernom Jadranu pretežno vedro, a postupno se i na preostalom dijelu očekuje prestanak oborina te djelomično razvedravanje.

D.G.