Ove morske životinje vode jedan od najtežih života!

Stručnjaci ne mogu dokučiti što je izazvalo misterioznu smrt 6 pliskavica koje je Sjeverno more izbacilo na englesku sjeveroistočnu obalu.

- Obično na obalama pronađemo jednu do dvije jedinke mjesečno, no grupa poput ove rijetka je pojava - izjavio je Ivor Clark iz Udruge za promatranje dupina.

Dodao je kako postoje dokazi da su neke od njih nastradale kao žrtve moćnijeg predatora, te kako je u blizini primijećena i jedinka orke.

- Poznato nam je da "dobri dupini" nerijetko napadaju pliskavice, no svjedočanstva o orki koja pliva uz obalu North Tynesidea mogla bi značiti da su ove pliskavice stradale od mnogo snažnijeg i opasnijeg predatora, nastavlja Clark u razgovoru za BBC.

Fotografije nastradalih pliskavica ključne su kako bi specijalisti kasnije zaključili tko je presudio nesretnim pliskavicama, a osim kitova postoji i teorija da je sve te pliskavice na gotovo isto mjesto dovukla snažna plima. Najvjerojatnije je riječ o kombinaciji faktora u koje ulazi i grubo vrijeme nad Sjevernim morem koje pliskavice teško podnose, a osim dupina i orki vole ih ubijati i sivi tuljani!

Za zaključiti je kako pliskavice, koje još nazivaju i morske svinje, jednostavno imaju zaista težak život, jedan od najtežih u cijelom životinjskom carstvu!

J.T.