Ove je godine i Zadar na popisu gradova koji neće imati vatromet

Ove godine, u novogodišnjoj noći, čak 44 hrvatska grada i općine, među kojima je i Zadar, neće imati vatromet, već će ga zamijeniti ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama, kako bi se od negativnih posljedica zaštitile životinje i okoliš.

S obzirom da Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova pridruživanje gradova i općina toj ideji ide sporo, ali se kreće.

Vatromet će ove godine izostati u Rovinju, Opatiji, Samoboru, Rijeci, Puli, Cresu, Varaždinu, Osijeku, Poreču, Zadru, Požegi, Zagrebu, Vinkovcima, Virovitici, Malom Lošinju, Crikvenici i Dubrovniku, piše HRT.

Prvi grad u Hrvatskoj koji je još 2019. odlučno rekao "ne" vatrometu bio je Mali Lošinj na čijem čelu je gradonačelnica Ana Kučić koja je tada objavila da se priključuju destinacijama u Europskoj uniji koje će u novu 2020. ući bez vatrometa. Grad se okrenuo u pravcu ne održavanja vatrometa jer su tijekom godina vlasnici ljubimaca to tražili.

Da se s pirotehnikom nije za šaliti potvrđuje i predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split dr. Zenon Pogorelić koji upozorava da nažalost svake godine u prosincu prime oko 15 do 20 djece u bolnicu s ozljedama šake. Od toga je petero djece u prosjeku ima teške ozljede šake, a od njih pet barem dvojici ili trojici se amputira šaka ili njezini dijelovi.

To uglavnom budu teške eksplozivne ozljede prstiju ili dijelova šake koje dovode do nepovratnog gubitka funkcije šake i trajnog invaliditeta. Posljedice koje nastaju zbog toga osim invaliditeta su zastrašujuće, a djeca psihološki to teško podnose zbog čega nastaju veliki problemi, svjedoči liječnik.

Kaže kako su to vrlo ozbiljne stvari te bi roditelji to trebali ozbiljno shvatiti i ne kupovati djeci pirotehniku.

A.B.