Ove godine zima je službeno započela 22. prosinca u 4 sata i 27 minuta

Iako se obično početak zime vezuje uz 21. prosinca ove godine zima je službeno počela 22. prosinca u 4 sata i 27 minuta.

Tada naime nastupa zimski solsticij, odnosno trenutak u kojemu Sunce u svojem prividnom kretanju doseže svoju najjužniju točku. A to znači da nas od danas čekaju duži dani i dani s više dnevnog svjetla.

Iza nas je također i najduža noć na sjevernoj Zemljinoj polutki, piše Radio Rijeka.

Oduvijek su nas ustvari učili da prvi dan zime dolazi 21. prosinca ali i da je na taj datum dan najkraći u godini, a noć najduža. To nazivamo zimskim solsticijem ili suncostajem. U tom trenu Sunce je u svom prividnom kretanju najužnije ili najniže nad obzorjem. Na taj dan je Zemljin sjeverni pol najudaljeniji od Sunca, a južni najpriklonjeniji Suncu. Tada je južna Zemljina polutka najviše obasjana pa je stanovnicima na tom dijelu Zemljine polutke dan najduži, a noć najkraća u godini.

Točan trenutak prvog dana zime se mijenja

Suncostaji i ravnodnevice, pa tako niti prvi dan zime ne nastupa svake godine u isti sat, ponekad čak niti u isti dan. Od osnovne škole, u udžbenicima nikada nisu navedeni isti datumi. Za promjene godišnjih doba Zemljina os ne mijenja položaj u prostoru vremena, ali ipak postoje lagane i dugoročne promjene položaja Zemljine osi zbog uzajamnih gravitacijskih djelovanja svih tijela Sunčeva sustava, a poglavito Sunca i Mjeseca na Zemlju.

Ti se procesi nazivaju precesija i nutacija. Radi toga se točke solsticija i ravnodnevnica pomiču po ekliptici u suprotnom smjeru od prividnog kretanja Sunca na godišnjoj razini.

Osim toga na datum prvog dana zime utječu i korekcije kalendara, točnije prijestupne godine. Uz to, vrijeme nastupanja suncostaja i ravnodnevnica je različito iskazano ovisno o vremenskoj zoni, piše Net.hr.

I.B.