Ove godine spasili 64 osobe u 29 akcija traganja i spašavanja

PODGORICA - Crnogorska Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) objavila je podatke o ovogodišnjim akcijama traganja i spašavanja u teritorijalnim vodama Crne Gore. U ovoj godini imali su 29 akcija zahvaljujući kojima su spašene 64 osobe, dok je jedna osoba smrtno stradala.

Isto kao i u Hrvatskoj, Crna Gora najviše intervencija ima tijekom ljetnih mjeseci zahvaljujući vlasnicima jedrilica i jahti, koji unatoč upozorenjima, ignoriraju najavljene vremenske nepogode pa se najčešće nađu u nevolji zbog jakog vjetra i uzburkanog mora, istaknuo je u "Emisiji za pomorce" na Radiju Crna Gora pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić.

-Na području djelovanja lučke kapetanije Bar bio je 21 slučaj, a na području lučke kapetanije Kotor osam. Spašene su ukupno 64 osobe, nažalost imali smo i jedan smrtni slučaj - rekao je Lukšić za RTCG.

Pohvalio se i da je crnogorsko teritorijalno more u potpunosti pokriveno radarskim sustavom zbog čega je, zahvaljujući UPSUL-u, Graničnoj policiji i Mornarici Vojske Crne Gore, u ovoj godini potpuno suzbijeno ilegalno uplovljavanje stranih ribarskih brodova u teritorijalno more Crne Gore.

J.K.