Ove godine očekuje se natprosječan broj uragana

Znanstvenici američke meteorološke službe NOAA-e objavili su službenu prognozu za sezonu uragana koja traje od lipnja do studenog, a prema kojoj se ove sezone očekuje natprosječan broj imenovanih oluja, uragana i velikih uragana.

Izračuni američkih prognostičara podudaraju se s izračunima znanstvenika sa Sveučilišta Colorado i s prognostičarima britanskog Met Officea. Svi se slažu oko toga da će ova sezona biti sedma uzastopna natprosječna sezona uragana.

Stručnjaci sa Sveučilišta Colorado ističu da postoji 70-postotna vjerojatnost da će najmanje jedan veliki uragan, kategorije 3 ili jači, ove sezone pogoditi obalu SAD-a. Prognoze temelje na brojnim čimbenicima, ali jedan od najutjecajnijih je prirodni vremenski obrazac u istočnom Pacifiku koji utječe na vremenske prilike diljem svijeta.

Povećana aktivnost koja se očekuje u ovoj sezoni uragana pripisuje se nekoliko klimatskih čimbenika, uključujući poznati klimatski fenomen La Niñu, zatim temperaturu mora u Atlantskom oceanu i Karipskom moru koja je toplija od prosjeka, slabije tropske pasate i pojačane zapadnoafričke monsune.

Amerikanci su vrlo ozbiljno počeli shvaćati rizike koje sa sobom nose uragani, osobito nakon uragana Sandy koji je prije 10 godina poharao Karibe, ali i jugoistočnu obalu SAD-a, napravivši golemu materijalnu štetu koja se sanira dan danas. Tada je u naletu razornog uragana poginulo najmanje 108 ljudi, a mnogo ih je nestalo.

J.K.