Otvoreno pismo gradonačelnici Komiže

KOMIŽA – Nema mira među Komižanima otkako je obznanjeno da će mjesto dobiti novi, veliki hotel. Prvotna ideja o 700 kreveta na kraju je izmijenjena na zahtjev Komižana pa bi novi hotel trebao imati upola manje kreveta. No nezadovoljni su Komižani što će vizura njihovog mjesta nepovratno otići u zaborav bez da se imalo, kažu, promislilo o arhitektonskom nasljeđu ovog mjesta.

Ne odustaju građani Komiže od borbe da sačuvaju vizualni identitet svog voljenog grada pa na sve moguće načine pokušavaju uvjeriti investitore novog hotela i gradonačelnicu da ne uništavaju ono u čemu mještani uživaju.

U Facebook grupi Volim Komižu objavljeno je otvoreno pismo gradonačelnici Komiže Tonki Maroević, koje potpisuje Vanda Franičević, a u kojem moli gradonačelnicu da se ne mijenja prostor Stare ambulante i lokaliteta Vrh Gospe u zapadnom predjelu gradskog naselja. Autorica pisma podsjeća na otvoreno pismo koje je prije 8 godina gradonačelnici uputio akademik Jakša Fiamengo, zamolivši gradsku vlast da prostor Narodne čitaonice na komiškoj rivi ostane u istoj namjeni te da služi lokalnoj zajednici kao prostor za okupljanje. Njegova molba, nažalost, nije uslišena pa je u tom prostoru sada trgovina mješovitom robom, podsjeća autorica novog otvorenog pisma u kojem strahuje da istu sudbinu je dožive i druge slične lokacije u gradu.

– Danas se suočavamo s novim gubitkom za grad Komižu, a vezano uz prostor tzv. Stare ambulante i lokalitet Vrh Gospe u zapadnom predjelu gradskog naselja. Riječ je o secesijskom zdanju koje je izgrađeno 1909. godine i koje je imalo namjenu dječjeg vrtića i odgajališta. Secesijska kuća nalazi se na čestici pod katastarskim brojem 223/1, a ima namjenu javne dobrotvornosti (građevinska dozvola br. 10/1909, izvor: Arhiv Grada Komiže). Godina 1920-ih ovo zdanje dobija namjenu domaćinske škole, a u razdoblju Drugog svjetskog rata postaje ambulantom, u čijoj namjeni ostaje do otvaranja sadašnje ambulante u Komiži u dobročinstvu komiškog iseljenika iz San Pedra Mate Bogdanovića. Prostor Stare ambulante na lokalitetu Vrh Gospe danas je u pripadnosti Hotela “Biševo”, a prema urbanističkom planu Grada Komiže prostor je određen za javnu namjenu (Zona D).

Foto: Volim Komižu/Facebook

Iako je prostor secesijskog zdanja iz 1909. godine koje pripada baštini danas u javnoj namjeni, vlasnik prilikom izgradnje novog hotela “Biševo” na tom mjestu namjerava kultivirati mediteranski vrt, čime bi mnogostruko naštetio očuvanju tradicionalne i krajobrazne arhitekture na lokalitetu Vrh Gospe. Također, takvim postupkom prostor bi izgubio status javne namjene koji je donesen u skladu s Urbanističkim planom uređenja naselja Komiže, jer veliki dio zemljišta prestaje imati društvenu svrhu.

Svjedočimo devastaciji prostora na važnom lokalitetu Vrh Gospe koji gubi na protočnosti, čime je narušena sloboda kretanja, a u okviru projekta za izgradnju novog hotela. Prostor novog hotela “Biševo” zamišljen je kao niz zgrada koji okružuju bazen s mediteranskim vrtom i s pogledom na more, ali prilikom projektiranja novogradnje prema podacima Urbanističkog plana nije se obratilo pažnju na prostornu ekonomiju. Stoga je secesijska kuća s putom koji povezuje naselje i lokalitet s južne strane u potpunosti zamijenjena mediteranskim vrtom koji se uzdiže na predjelu ograđenim suhozidom.

Komižanima nikako nije u interesu da se sruši secesijska kuća s putom na lokalitetu Vrh Gospe, a koja bi sukladno javnoj namjeni čestične zone mogla služiti lokalnoj jedinici za prezentaciju kulture Komiže.

Poštovana i draga Tonka Ivčević – nemojte dozvoliti rušenje prostora tzv. Stare ambulante na lokalitetu Vrh Gospe u Komiži na otoku Visu, zbog slobode kretanja i očuvanja naše kulture – stoji u otvorenom pismu upućenom gradonačelnici Komiže.

J.K.