Otvoreno javno savjetovanje o Pravilniku za najvišu dopuštenu starost i tehničke uvjete upisnika brodova

Otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o vođenju upisnika brodova, najvišoj dopuštenoj starosti i tehničkim uvjetima za upis u upisnik brodova.

Ovim se Pravilnikom propisuju:

1. najviša dopuštena starost i tehnički uvjeti za upis pomorskih brodova u upisnik brodova

2. način vođenja upisnika brodova, podatci koji se unose u glavnu knjigu upisnika brodova, obrasci isprava, izvadaka i ispisa iz upisnika brodova te način pristupa državnih tijela i tijela s javnim ovlastima podacima iz upisnika i

3. način i postupak određivanja nacionalnog identifikacijskog broja, jedinstvenog identifikacijskog broja unutarnje plovidbe, imena, oznake i luke upisa broda.

Pravilnik se donosi i zbog usklađivanja s pravnim poretkom Europske unije.

Upisnik brodova je jedinstveni upisnik pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe hrvatske državne pripadnosti u koji se upisuju pomorski objekti, pomorski objekti u gradnji, objekti unutarnje plovidbe i objekti unutarnje plovidbe u gradnji, osim ratnih brodova i brodova u gradnji koji se grade za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske ili stranih oružanih snaga, koji se sastoji od glavne knjige i zbirke isprava te se isti vodi u elektroničkom obliku.

Odredbe Pravilnika koje se odnose na brodove, primjenjuju se i na druge objekte osim ratnog broda.

Savjetovanje o ovom Pravilniku otvoreno je za javnost i možete ga pročitati, ali i komentirati OVDJE.

D.G.