Otvorenje izložbe Žika Tasić: Rudnici i rudari Raše i Labina

Na izložbi će biti prikazan ciklus crno-bijelih fotografija Žike Tasića snimljenih u jami Podlabin 3. veljače 1964. godine, tijekom jedne rudarske smjene.

Tehnički muzej Zagreb i Narodni muzej Labin pri Pučkom otvorenom učilištu Labin u srijedu, 19. travnja u 13:00 sati pozivaju na otvaranje izložbe fotografija Žike Tasića koji je 1960-ih fotografirao rudare i rudarska postrojenja.

Na izložbi je prikazan ciklus crno-bijelih fotografija snimljenih u jami Podlabin 3. veljače 1964. tijekom jedne rudarske smjene. Fotografije se nalaze u fundusu POU Labin - Narodni muzej Labin.

Osim dokumentarističke i povijesne vrijednosti u prikazivanju industrijskog kompleksa i tehnologije rudarenja prije gotovo 60 godina, fotografije predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo o labinskim rudarima.

Fotografije su tematski podijeljene u dvije cjeline: portrete rudara snimljenih u raznim radnim situacijama i fotografije postrojenja snimljene na površini zemlje. Rudari su svjesni fotografa - 'gosta' u rudniku i nerijetko mu poziraju na pojedinačnim ili grupnim portretima.

Strojevi prikazani na fotografijama uništeni su početkom 90-ih godina, tako da izložene fotografije predstavljaju veliku vrijednost za povijest Labinštine.

Tehnički muzej Nikola Tesla u svom sastavu ima model rudnika u prirodnoj veličini, dužine oko 300 metara, koji je jedan od važnih edukativnih i atraktivnih dijelova Muzeja. Muzej također posjeduje rudarsku zbirku i istražuje industrijsku baštinu Hrvatske, tako da postoji niz poveznica za predstavljanje ove izložbe upravo ovdje.

B.K.