Otvoreni Dani creske pomorske baštine i tradicije

CRES – Otvorena je sedmodnevna manifestacija “Creski kaić”. Manifestacija je posvećena očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, a program ove godine traje do 5. lipnja.

Cilj manifestacije je očuvanje i valorizacija tradicijskog načina života otoka Cresa kao nematerijalne kulturne baštine, ali i podizanje svijesti javnosti o pomorskom i ribarskom nasljeđu te očuvanje identiteta otoka. U središtu projekta su lokalni stanovnici svih dobnih skupina koji su glavni akteri ili sudionici mnogobrojnih aktivnosti. Na ovaj ih se način, a posebno mlađe naraštaje, želi potaknuti da sami aktivno doprinesu očuvanju i promociji lokalne pomorske i ribarske baštine.

Uključivanjem u projekt, otočno stanovništvo se prisjeća i odaje počast svim brodograditeljima koji su kroz povijest uvrstili Cres i njegov škver na kartu ponajboljih brodogradilišta drvenih brodova na Jadranu. Jedna od ciljnih skupina projekta su i gosti (turisti) koji, sudjelovanjem u aktivnostima ili praćenjem događanja, mogu doživjeti autentične elemente otočkog života i lokalnog identiteta.

I ove godine posjetitelje očekuje bogat program. U sklopu manifestacije organizirana su razna natjecanja u tradicionalnim igrama u kojima mogu sudjelovati stanovnici i posjetitelji Cresa. U djelu gastro programa posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima creske kuhinje, a na središnjem creskom trgu održat će se natjecanje u spravljanju brudeta – najzastupljenijem načinu pripreme ribe u otočkoj kuhinji.

Središnji događaj manifestacije jest regata i smotra tradicionalnih drvenih barki na jedra. Pasare, guci, gajete i batane okupit će se na regati u creskom zaljevu, a dodatni doživljaj stvorit će noćna „igra svjetla i jedra“ tijekom revijalne smotre tradicionalnih barki koja će se održati u luci.

Pokretač manifestacije je Jedriličarski klub Reful, koji je 2019. godine pokrenuo trogodišnji projekt “Creski kaić”, u suradnji s Otočnom razvojnom agencijom i Gradom Cresom. Detaljan program ovogodišnjeg “Creskog kaića” možete pogledati na ovoj POVEZNICI.

K.B.